På vänsterkanten hävdas att vårdnadsbidraget riskerar att bli en kvinnofälla. "Gammalmodigt och bakåtsträvande" lyder den blivande (?) s-ordföranden Mona Sahlins omdöme.
Tveksam
- Jag är mycket tveksam till om vårdnadsbidraget kommer att införas i Piteå, eftersom man tydligen inte tänker skicka med några pengar, säger kommunalrådet Peter Roslund, s, och fortsätter:- Då måste vi först frigöra pengar genom att skära ned i barnomsorgen. Man gör det väl enkelt för sig; om staten vill ha en tjänst utförd, så får man se till att vara med och finansiera det hela.
- Se’n såg jag på tv att de inte är eniga i regeringen; finansminister Anders Borg sade, att enligt hans uppfattning ska alla fyra delar i deras familjepolitik - och där är vårdnadsbidraget bara en del - genomföras vid en och samma tidpunkt, tillägger Roslund.
Mer överraskande är det att inte heller kristdemokraternas representant i kommunstyrelsen i Piteå, Ina Järlesjö, tycker att vårdnadsbidraget är någon särskilt bra ide.
Jättetveksam
- För det första vet jag inte om det finns någon efterfrågan på ett vårdnadsbidrag i vår kommun. Personligen är jag faktiskt jättetveksam, vi ska ju försöka minska allt bidragsberoende - och att då införa ett nytt bidrag ... Jag är rädd att det blir mest kvinnor som stannar hemma.Även Urban Fransson, s, kommunalråd i Arjeplog, är skeptisk.
- Med hänsyn till den majoritet som s och v har i fullmäktige finns det knappast några förutsättningar att införa ett vårdnadsbidrag. Personligen är jag mycket tveksam till vårdnadsbidrag, jag känner att det krävs att den andra partnern har en väldigt bra lön för att man ska ha råd att stanna hemma.
Henning Åman, ordförande i socialnämnden i Arvidsjaurs kommun, säger:
- Visserligen har vi överhuvud taget inte behandlat den där frågan i Arvidsjaur, men jag har väldigt svårt att tänka mig att vi ska införa det.