Folkets hus i Piteå är en ideell förening som driver föreningen Piteå vandrarhem vid Badhusparken, Café Zenith på Strömbackaskolan samt Regnbågsteatern genom ett samarbete med Lule stassteater.
Kultur- och fritidsnämnden betalar årligen ut 664 000 kronor till Folkets hus. 230 000 kronor avser Regnbågsteatern medan 350 000 kronor är ett generellt verksamhetsbidrag. Utöver det får föreningen 84 000 kronor per år i driftbidrag för att driva Christinasalen. Av uthyrningen får föreningen 30 procent av intäkterna medan resten går till Piteå kommun.
Samtidigt har Folkets hus nära band till arbetarrörelsen i Piteå och nämndsledamöter som beslutar om budgeten sitter samtidigt i Folkets hus styrelse. Det är något som Magnus Bäckström (M), ledamot i kultur- och fritidsnämnden reagerar mot.
– Om du sitter i styrelsen för Folkets hus samtidigt som du sitter i nämnden så beslutar du att ge pengar till din egen förening. Det är definitionen av jäv enligt min mening. Det är en enorm partiskhet och ingen av ledamöterna har anmält jäv när budgeten behandlats, säger Magnus Bäckström.
Ledamöterna som sitter på dubbla stolar är Sara Larsson (S) och Benny Söderberg (V). Även Elisabeth Lindberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har ett starkt intresse i Folkets hus. Hon är tidigare ordförande i föreningen och den som bland annat tecknade avtal med Piteå kommun om Regnbågsteatern 2011. Numera sitter hon i Folkets hus valberedning och föreslår ledamöter till styrelsen.
– Elisabeth som är ordförande i nämnden sitter i valberedningen och vet vilka som sitter i styrelsen. Att inte hon reagerar på det här är anmärkningsvärt, säger Magnus Bäckström.
Han ser också andra problem med politikernas kopplingar till Folkets hus.
– När Ion berättade om sin verksamhet på nämnden och undersökte möjligheten att få bidrag upplevde jag ett starkt motstånd. Det kan misstänkas att det har att göra med att så många i nämnden har en direkt koppling till Folkets hus. De kanske ser att det konkurrerar med dem, men Ion själva säger att de inte vill konkurrera. De vill bara ha samma förutsättningar som ges till andra föreningar.
Hur ser du på att Elisabeth Lindberg säger att du också är jävig?
– Det var väntat att hon skulle kontra med det. Jag är öppen med att min syster sitter i styrelsen för Ion, men skillnaden är att jag aldrig har beslutat om någon ersättning till Ion. Skulle ett sånt förslag komma upp för beslut i nämnden så kommer jag anmäla jäv även om jag inte har något med föreningen att göra. Sedan får nämnden avgöra om de tycker jag är opartisk eller inte.
Magnus Bäckström säger också att det inte är första gången han ifrågasätter saker i nämnden och att hans arbete med att granska Folkets hus började redan i juni då Ion teater inte existerade.
– Jag har ifrågasatt saker under hela mandatperioden och oavsett om Ion teater skulle existera eller inte så skulle jag vara kritisk till jävet.
Gör de här ifrågasättanden dig impopulär i nämnden?
– Jag är utan tvekan är den minst populära i nämnden, men det är också för att jag gräver lite där de inte vill att jag ska gräva. Jag anser att vi i nämnden måste bli bättre på att granska vart pengarna går och inte bara förvänta sig att tjänstemännen har koll, för det har de inte alltid.