Politiker och företagsledare asfalterade kommunal mark

M-politikern Malin Stenvall Viksten och företagsledaren Tomas Viksten asfalterade på kommunal mark vid sitt hus i centrala Piteå. Enligt fastighetsägarna kände de inte till att det krävdes tillstånd.
– Det hade vi ingen aning om, säger Malin Stenvall Viksten.

Fastighetsägarna har asfalterat ett område mellan tomtgränsen och gatan bredvid utfarten till deras villa i Piteå.

Fastighetsägarna har asfalterat ett område mellan tomtgränsen och gatan bredvid utfarten till deras villa i Piteå.

Foto: Carolina Bengtsson

Piteå2024-11-13 20:00

Under hösten har Malin Stenvall Viksten, ledamot i kommunfullmäktige för Moderaterna, och Tomas Viksten, företagare inom fastighetsbranschen i Piteå, anlagt en asfalterad parkeringsplats på kommunens mark, mellan sin tomtgräns och gatan.

Asfalteringen saknar tillstånd och Piteå kommun kräver nu att fastighetsägarna återställer marken.

– Vi kommer att skicka ett åläggande om återställande och ta ärendet vidare den vägen. De har möjlighet att skicka in en ansökan i efterhand, men vad svaret blir på det kan jag inte svara på, säger Peter Mannberg, enhetschef på Piteå kommuns gatuavdelning.

För att förändra utfarten krävs tillstånd från Piteå kommun. Den nya utfarten får inte påverka trafiksäkerheten och flera olika bedömningar ligger bakom om åtgärden godkänns. Bland annat får utfarten inte vara bredare än sex meter.

– Vi har pratat med fastighetsägaren och han uppger att han missat att ansöka om det här, säger Peter Mannberg.

Enligt honom är det ovanligt att fastighetsägare asfalterar på kommunal mark utan tillstånd.

– Det är väldigt få gånger vi får sådana här ärenden till oss.

Tomas Viksten och Malin Stenvall Viksten är bortresta när PT når dem och Tomas Viksten säger att de ännu inte hunnit sätta sig in i ärendet. 

– Kommunen har ringt och sagt att det kommit in en anmälan, men vi vet inte vad det egentligen handlar om. Vi har inte sett något papper på det hela, så innan dess kan jag egentligen inte lämna någon kommentar, säger han.

Det gäller er asfaltering och att den ska ha gjorts på kommunal mark utan nödvändigt tillstånd.

– Ja, det förstår jag, men jag vet inte mer om varför vi blivit anmälda.

Kommunen uppger att ni inte sökt tillstånd för att asfaltera. Stämmer det?

– Ja det stämmer, det har vi inte gjort. Det hade vi ingen aning om att vi behövde göra.

Hur går ni vidare i det här ärendet nu?

– Vi måste först invänta och se vad vi är anmälda för och hur anmälan ser ut. Vi är bortresta nu men kommer att ta tag i detta när vi kommer hem, säger Tomas Viksten.

undefined
Malin Stenvall Viksten, ledamot i kommunfullmäktige för Moderaterna, säger att de inte hade någon aning om att det krävdes tillstånd för åtgärderna. (Arkivbild)

Malin Stenvall Viksten uppger att det är hennes man som skött kommunikationen med kommunen och vill därför inte kommentera ärendet vidare.

– Jag kan egentligen inte ge någon kommentar, jag har inte haft med den här frågan att göra. Det är min man som haft hand om detta och jag har inte fått någon information. 

Tror du att det här påverkar förtroendet för dig som förtroendevald politiker?

– Nej, det tror jag inte.

Asfaltering av utfart

Den som vill göra en ny eller förändra utfarten ska söka tillstånd hos den som ansvarar för gatan eller vägen. Piteå kommun har ansvar för majoriteten av vägarna i tätorterna och ett fåtal vägar på landsbygden. Trafikverket har ansvar för allmänna vägar på landsbygden och för vissa genomfarter i tätorterna.

Den nya eller ändrade utfarten får inte påverka trafiksäkerheten negativt eller försämra framkomligheten på den anslutande gatan. I bedömningen tas bland annat hänsyn till:

– Bredd på utfarten (maximalt 6 meter)

– Vilka fordon som ska använda utfarten

– Placering av utfarten

– Trafikmängd och fordonsslag på den anslutande gatan

– Siktkrav

– Påverkan på drift och underhåll

Källa: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!