Inlåsningen av dementa människor på Piteås äldreboenden väckte uppmärksamhet i hela landet. Demensförbundet rasade och dess ordförande Stina-Clara Hjulström polisanmälde Piteå kommun för olaga frihetsberövande.
En åklagare undersökte fallet och polisen höll förhör med anställda på Öjagården. Någon förundersökning inleddes aldrig eftersom åklagaren ansåg att brott inte kunde styrkas.
Demensförbundet begärde dock att beslutet skulle överprövas och överåklagare Jörgen Lindberg beordrade åklagarkammaren i Luleå att inleda en förundersökning. Enligt Lindberg finns det misstankar om att tjänstefel begåtts.
"Nämnden ansvarig"
Fallet hamnade hos vice chefsåklagare Thomas Ennefors. I onsdags skrev han att förundersökning inletts mot Agnetha Eriksson i en framställan till Luleå tingsrätt.
"Eriksson är misstänkt för tjänstefel under tiden januari-maj 2011 i Piteå. Eriksson är, enligt min uppfattning, i behov av offentlig försvarare", skriver Ennefors.
- Hon har fått en offentlig förvarare eftersom det ska hållas förhör med henne. Eriksson har framfört önskemål om att ha försvarare och det blir Hans Andersson på Kaiding som företräder henne, säger Thomas Ennefors.
Pitepolisen sköter utredningsarbetet och håller i förhöret, men även Ennefors kommer att medverka.
- Vi har inte hört henne tidigare. Eriksson är socialnämndens ordförande och nämnden ansvarar för äldrevården i Piteå kommun. Det som ska prövas är den inlåsning av dementa som har skett, säger han.
Alla lika ansvariga
Enligt Ennefors är alla ledamöter i socialnämnden lika ansvariga för det som har skett.
- I princip är det inte en person som ansvarar för äldrevården, utan det är hela socialnämnden. Det finns ett antal ledamöter som fattar beslut och det är inte så att någon är mer ansvarig än de andra, säger han.
Att väcka åtal mot en nämnd är dock inte möjligt.
- Straffansvar avser alltid en fysisk person. Man kan aldrig döma ett företag, en nämnd eller en organisation. Det är socialnämndens ledamöter som tillsammans ansvarar för äldrevården, säger Thomas Ennefors.
Alla ledamöter kan alltså dömas?
- I princip, men hur det blir i det här fallet vet vi inte ännu.
Vad kan det bli för straff?
- Normalt sett är det böter för tjänstefel, säger Ennefors.
Eriksson förtegen
Agnetha Eriksson själv är företegen.
- Jag har inte så mycket att säga. Det pågår en förundersökning och nu får vi avvakta den, säger hon.
Hur känns det att misstänkas för brott?
- I det här läget säger jag inget mer utan hänvisar till åklagaren.
Agnetha Eriksson bekräftar dock att hon är kallad till polisförhör.
- Jag är socialnämndens ordförande och ytterst ansvarig. Det är kanske inte så konstigt att man börjar med mig, men det här rör hela nämnden, säger hon.
Hans Andersson, Advokatbyrån Kaiding, är alltså utsedd att försvara Agnetha Eriksson.
- Det är riktigt. Vi är en allservicebyrå och jag jobbar delvis med brottmål. Jag har inte fått ta del av någon konkret brottsmisstanke ännu, men förutsätter att få besked om detta av åklagaren i närtid, säger han.