Oppositionen: "Folkomrösta om Norrbotniabanan"

Den politiska oppositionen i Piteå gör gemensam sak med Lomtjärnsgruppen och börjar kampanja för att Norrbotniabanan ska dras utanför Piteå. Nu hoppas man åstadkomma en folkomröstning i frågan.
– Piteåborna måste få säga sitt, säger Håkan Johansson (M).

Lomtjärnsgruppen har i flera år lobbat för att Norrbotniabanan ska dras utanför Piteå. Nu gör Piteås politiska opposition gemensam sak med gruppen och kräver en folkomröstning i frågan.

Lomtjärnsgruppen har i flera år lobbat för att Norrbotniabanan ska dras utanför Piteå. Nu gör Piteås politiska opposition gemensam sak med gruppen och kräver en folkomröstning i frågan.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2025-02-08 05:00

Nyheten i korthet

  • Politiska oppositionen i Piteå, tillsammans med Lomtjärnsgruppen, ska kampanja för en folkomröstning om Norrbotniabanan, som planeras att dras genom centrala Piteå.
  • För att initiera en folkomröstning krävs att minst 10% av Piteås röstberättigade befolkning skriver på uppropet inom sex månader.
  • Oppositionen hoppas att en folkomröstning kan påverka Trafikverket att ompröva banans dragning, trots att kommunens vetorätt är begränsad.

Lomtjärnsgruppen har i flera år bedrivit opinionsarbete för att stoppa Norrbotniabanans planerade dragning genom centrala Piteå. Nu får man politisk uppbackning när den politiska oppositionen i form av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Skol- och landsbygdspartiet, Sjukvårdspartiet och Liberalerna sluter upp bakom gruppen och kräver en folkomröstning i frågan kring järnvägens dragning.

– Många Piteåbor hör av sig till oss i oppositionen och många är förtvivlade. Vi tycker att Piteåborna ska få säga sitt och att man ska hålla en folkomröstning i frågan. Vi kommer därför aktivt att arbeta tillsammans med Lomtjärnsgruppen och hjälpa dem att få ihop tillräckligt med underskrifter för att få till en folkomröstning, säger Moderaternas gruppledare Håkan Johansson.

För att få till en folkomröstning krävs att minst tio procent av Piteås röstberättigade befolkning skriver på uppropet, vilket ska göras inom en period av sex månader. Lomtjärnsgruppen har tidigare samlat in tillräckligt med namnunderskrifter för att åstadkomma en sådan folkomröstning, men initiativet föll på en formalitet där för lång tid passerat från underskrift till inlämning. Nu berättar Håkan Johansson att man från politikens sida kommer att kampanja tillsammans med Lomtjärnsgruppen och samla in underskrifter på nytt.

– Vi kommer att jobba genom våra egna kanaler online och kommer också att hjälpa till att kampanja för detta på stan. Vi har bokat varje lördag på Byxtorget fram till sommaren och kommer att stå ute på stan. Vi vill träffa Piteåborna och få underskrifter från de som vill ha en folkomröstning om detta.

Norrbotniabanans dragning bestäms av statliga Trafikverket och Piteås politiska ledning har länge framhållit att kommunens vetorätt i frågan är högst begränsad. Håkan Johansson tror däremot att kommunen har möjlighet att påverka Trafikverket i frågan.

– Det vi vill uppnå är att den politiska ledningen ska arbeta mot Trafikverket för att få en ny utredning. Vi vill påverka politiken i Piteå och få dem att påverka Trafikverket.

Skulle det i praktiken spela någon roll?

– Ja men det tror vi absolut. Dialog och samtal är ofta ganska fruktsamt.

Så ni tror att de styrande i Piteå skulle få Trafikverket att ändra sig?

– Ja, vi tror att chansen är stor om man aktivt jobbar åt det hållet. Det här påverkar stan i 50-100 år framåt. Det är en extremt stor fråga och vi tycker att Piteåborna ska få säga sitt. Det här är vår sista chans att få till en förändring.

Blir det här en valfråga för er?

– Det kommer det nog att bli. Om det sedan är en vinnande eller förlorande valfråga, det återstår ju att se.

undefined
Håkan Johansson, gruppledare för Moderaterna. (Arkivbild)

Jan Kaarle är vice ordförande i Lomtjärnsgruppen och är glad över att politiken sluter upp bakom gruppen.

– Det är de politiska partierna själva som vill köra igång med ett folkinitiativ för att få ihop de namnunderskrifter som krävs för att få till en folkomröstning. De vill att folk ska få säga sitt. Det är vi så klart väldigt positiva till. Det här är en fråga som är oerhört viktig för Piteås framtid.

Med start från nästa lördag kommer både politiker och representanter från Lomtjärnsgruppen stå på Byxtorget varje helg för att kampanja i frågan. Jan Kaarle hoppas nu på ett genomslag i frågan.

– Jag tror folk har börjat vakna i den här frågan och vi hör många röster mot en centrumdragning i dag. Det blir intressant att med hjälp av politiker få prata med folk och få reda på hur folkets vilja ser ut i frågan.

undefined
Jan Kaarle är vice ordförande i Lomtjärnsgruppen och tycker det är positivt att politiker i Piteå nu gör gemensam sak med gruppen. "Det här är en fråga som är oerhört viktig för Piteås framtid", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!