"Politik har alltid funnits i kyrkan"

Han lämnade rampljuset i kommunpolitiken i våras. Nu tar förre socialdemokratiske kommunalrådet Peter Roslund nya tag - inom kyrkopolitiken.

Handfull. Peter roslund beskriver sig inte som religiös. "Jag går inte i kyrkan varje söndag. Det blir kanske en handfull gånger per år, men kyrkan fyller en viktig samhällsfunktion", säger han.

Handfull. Peter roslund beskriver sig inte som religiös. "Jag går inte i kyrkan varje söndag. Det blir kanske en handfull gånger per år, men kyrkan fyller en viktig samhällsfunktion", säger han.

Foto: Urban Edin

PITEÅ2017-09-13 22:57

Det finns en del som kanske höjer en aning på ögonbrynen när de kikar på valsedeln till socialdemokraternas nomineringsgrupp till kyrkofullmäktige i Piteå församling.

På femte och klart valbar plats återfinns Peter Roslund.

– Jag har funnits med på valsedlar tidigare, men sen har jag haft fullt upp med arbetet som kommunalråd. Nu när jag lämnat den posten finns mer tid, säger han.

Peter Roslund anser att kyrkan är viktig.

– Den har en otroligt viktig roll i samhället, säger han.

– Den finns alltid där för den enskilde i glädje, i sorg eller under andra omständigheter.

Även om kyrkovalet omfattar nomineringsgrupper, finns där i grunden ett antal renodlade politiska partier.

Ska verkligen kyrkan ägna sig åt politik tycker du?

– Det har alltid funnits politik inom kyrkan, säger Peter Roslund.

– Titta bara på de grundvärderingar som genomsyrar kyrkan. Solidaritet och medmänsklighet är två saker som ligger helt i linje med mina värderingar.

Han lyfter även fram viktiga sakfrågor.

– Den debatt som funnits länge om kvinnliga präster.Där har vi tidigt uttryckt vår ståndpunkt om jämlikhet, säger Roslund.

Till årets val finns ett nytt parti på valsedlarna, Sverigedemokraterna. Partiföreträdare har tydligt förklarat att partiet gör en riktad satsning på kyrkovalet.

Det är en både självklar och demokratisk rättighet att ställa upp i valet, däremot skiljer sig våra mänskliga värderingar väsäntligt, säger han.

– De vill exempelvis inte tillåta homosexuella giftermål i kyrkan.

Roslund ifrågasätter vidare Sverigedemokraternas strategi där de uppmanar sina partikamrater som inte är medlemmar i Svenska kyrkan att nu söka medlemskap för att få rösta i kyrkovalet.

Ett agerande som han uppfattar ytterst märkligt.

Han har svårt förstå att partiet med dess uttalade människosyn över huvud taget ställer upp i kyrkovalet.

– Förutom att de inte vill tillåta vigsel av samkönade, vill de inte heller eller låta de med annan tro komma in i kyrkan, säger Roslund.

PT har försökt få kommentarer från Sverigedemokraternas två främsta namn på valsedeln i Piteå församling, Jörgen Nilsson och Magnus Häggblad.

– Mejla dina frågor till mig, säger Magnus Häggblad.

Kan du inte kommentera här över telefon?

– Min erfarenhet är att Piteå-Tidningen och dess reportrar inte förstår vad man säger, förklarar Häggblad.

Jörgen Nilsson skriver i ett sms att jag kan mejla mina frågor.

Hur de ser på Peter Roslunds kritik är därför oklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!