Ärendet där en polis i Piteå misstänktes för dataintrång och anstiftan till dataintrång har utretts av avdelningen för särskilda utredningar vid Polismyndigheten. Jonas Sköld säger att det finns tydliga riktlinjer kring hur registerslagningar får ske.
– Det ska vara tjänsterelaterat. Det måste man förhålla sig till oavsett om man jobbar i Arjeplog, Piteå eller Stockholm, det är samma regler som gäller. Vi jobbar löpande med information om det till både befintliga medarbetare och nya medarbetare, säger han.
Enligt Jonas Sköld vill man tidigt fånga upp om det finns släktskap eller relationer som kan påverka en utredning. När det finns risk för jäv kan ärenden behöva byta ort eller utredas av en annan utredningsgrupp. När det kommer till arbete ute på fältet är det svårare att styra och enligt Sköld är det mer påtagligt på en liten ort att poliser träffar människor de känner.
– Du kan ge din granne böter, det är den lilla ortens utmaning men det är också en verklighet som vi får förhålla oss till och då rapporterar vi dem som vem som helst.
Att man diskuterar något med en kollega, oavsett om det rör är en anhörig eller inte, får man göra det?
– Man ska undvika det men det beror på vad det handlar om. Man ska jobba med det som är tjänsterelaterat och har man då en koppling till en händelse så är det ju någonting man inte ska blanda sig i på det sättet, säger Jonas Sköld.