Det han syftar på då, är de orimligt långa telefonköer som mött allmänheten. Tidigare, vill säga.
– Från den 31 oktober har vi löst det här, köerna är borta och våra operatörer i Luleå–Boden får bara samtal från Region Nord, säger Håkan Karlsson.
Därmed menar också Karlsson att länsborna nås av i alla fall en halvlokal polis när de ringer in, inte någon i Skövde eller Skåne.
– Att allmänheten kan komma i kontakt med oss, är det allra viktigaste, därför är det skönt att vi kunnat lösa det här nu.
Det som hände i exemplen som nämndes i artikeln ovan (Slagnäsrånet och långtradarkuppen i Piteå), att brottsoffer och vittnen blev sittande i telefonkö och till slut gav upp, det är beklagligt men ska inte kunna hända framöver, menar han.
Vad det gäller organisationen i stort, menar Håkan Karlsson att polisen nu efter snart två år, börjat hitta rätt och kan fokusera på det viktiga – hur man ska arbeta tillsammans och hur man ska bli bättre på alla områden.
Omorganisationen innebar en stor förändring för polisen, i samma veva kom en stor samhällsförändring med terrorhot, den stora flyktingvågen och så vidare, och då blev det litet extra tufft, konstaterar polisområdeschefen.
– Men jag tycker polisen i stort har klarat det här ganska bra – och Norrbotten ligger i topp vad gäller utredningar, vi löser brotten helt enkelt.
När det gäller styrningen av polisresurserna, att exempelvis polis från Piteå skickas på ett mordförsök i Överkalix, säger Karlsson att han inte kan detaljerna men att det måste funnits särskilda skäl.
– Det är naturligtvis alltid bättre att skicka lokal polis istället. Men det är också viktigt att vi här i Norrbotten åker över hela ytan, att vi hjälper varann.
Apropå polisbristen nämner han också att man i både Arjeplog och Arvidsjaur lyckats anställa, totalt tre poliser.