Polisiärt lugnare festival i år

Narkotikabrotten ökade medan antalet omhändertagna berusade personer och fall av misshandel minskade. Det visar preliminära siffror efter PDOL-helgen.

PITEÅ2014-07-28 20:58

Piteå dansar och ler har haft cirka 120 000 besökare och polisiärt sammanfattas helgen som lugnare än i fjol. Narkotikabrotten har dock ökat jämfört med tidigare trots att de flesta brott statistiskt sett minskat de senaste festivalåren.

Fyra personer greps för innehav av narkotika, fyra för eget bruk och en anhölls för narkotikabrott. I fjol rapporterades inga narkotikabrott.

Fredagen stökigast

Fredagen var stökigare än festivalens övriga dagar.

– Det har varit en ganska hög berusningsnivå bland besökarna och då särskilt på fredagskvällen. Vi har jobbat mycket med att hälla ut alkoholhaltiga drycker, prata med människor och samverka med andra aktörer, säger Magnus Ingemansson polisens insatschef för PDOL.

Polisen hällde ut alkoholhaltiga drycker vid totalt 69 tillfällen och avvisade/avlägsnade sex personer under helgen från olika tillställningar runt om på området.

30 personer blev under helgen omhändertagna enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer, och polisen har totalt haft 16 misshandelsärenden varav åtta av dem inträffat inom festivalområdet. Utöver det har även två fall av våld mot tjänsteman samt tre fall av våldsamt motstånd inträffat under helgen.

–  Det är lite för mycket våld för att man ska vara nöjd och då ska man veta att det här är vad vi har fått in, vi vet inte hur mycket det är som inte är anmält. Det återstår att se, säger kriminalkommissarie Aron Backman vid Pitepolisen.

Inga stöldanmälningar har ännu kommit in och inga grövre brott har begåtts.

Tio ungdomar

Personer under 18 år har socialtjänsten tagit om hand om. Under fredagen och lördagen tog de hand om totalt tio ungdomar.

– Det var inte mycket och inte lite, det har legat på sju-åtta per dag ibland och på så sätt är det bra för att det har minskat. Det har flutit på bra och det har inte vara några allvarligheter. Jag tycker att det är tråkigt med varje onykter ungdom men helgen var ändå relativt lugn, säger socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson (S).

Åtta av de omhändertagna ungdomarna kommer från kommunen.

Preliminär statistik PDOL

2014 2013 2012

LOB totalt 30 38 70

Misshandel 8 9 11

Narkotika 8 0 2

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om