Polisen har sedan några år tillbaka en särskild utbildning i skolskjutningar och lärt sig hantera dödligt våld.
Tidigare var direktiven att invänta en insatsstyrka. Så är det inte längre. Numer handlar det om att agera snabbt.
Erfarenheter visar
– Så är det. Tidigare var utbildningen mer inne på att ha en mer defensiv hållning, försöka förhandla försöka prata ut gärningsmannen, säger Kenneth Vikström, chef för polisområde Piteå älvdal.
Erfarenheterna har emellertid visat att det inte är optimalt.
– Det är framförallt erfarenheter från USA som visat att en gärningsman inte har något intresse av att varken prata eller förhandla. Den har över huvud taget inget intresse att ha med polisen att göra, säger Vikström.
Därför har polisen tänkt om helt. Den nya metoden går ut på att direkt avbryta pågående dödligt våld. Man avvaktar inte förstärkning utan går direkt in och oskadliggör gärningsmannen.
– Det här är förstås jättesvårt för berörda polismän. De måste ju tänka om. De tvingas fokusera på att oskadliggöra gärningsmannen även om de ser skadade personer runt omkring sig, säger Kenneth Vikström.
Nödvändigt
Polischefen upplever det nya tänket nödvändigt.
– Absolut, säger han samtidigt som ha betonar att den viktigaste delen i utbildningen går ut på att rädda liv och då gäller det att oskadliggöra gärningsmannen med lämpligaste metoden.
Mycket talar också för att antalet dödsoffer vid den tragiska skolattacken i Trollhättan, minimerades tack vare polisens nya direktiv i den här typen av insatser.
Utbildningarna sker i vissa regioner varje vecka, där polisen övar på situationer likt den som inträffade i Trollhättan.
Övningarna genomförs i sådana miljöer som nedlagda skolor för att det ska vara så likt verklighet som det kan vara.