"Våldet tar inte slut om man inte sätter ner foten"

Män i Pite älvdal fortsätter att hota, trakassera och slå kvinnor de tidigare levt tillsammas med. Aron Backman, gruppchef på avdelningen för brott i nära relation, uppmanar att polisanmäla. "Våldet tar inte slut om man inte sätter ner foten".

"Fortsätter det är det otroligt viktigt att man polisanmäler, det kommer inte att ta slut om man inte sätter ner foten", säger Aron Backman, gruppchef på avdelningen för brott i nära relation vid polisen i Norrbotten.

"Fortsätter det är det otroligt viktigt att man polisanmäler, det kommer inte att ta slut om man inte sätter ner foten", säger Aron Backman, gruppchef på avdelningen för brott i nära relation vid polisen i Norrbotten.

Foto: Lars-Göran Norlin

Piteå2022-12-19 19:00

Eftervåld

Våldet tar inte alltid slut för att en våldsam relation är över. Bara i år har man i PT kunnat läsa om flera män i Pite älvdal som fortsätter att plåga kvinnor de en gång levt tillsammans med.

– Fortsätter det är det otroligt viktigt att man polisanmäler, det kommer inte att ta slut om man inte sätter ner foten. Sedan finns alltid extremfallen där det i princip inte hjälper vad vi gör. Men förhoppningsvis får männen ett ganska hårt straff om det är allvarligt. För det är grova brott i hemmet och jag tycker ändå att man från lagstiftarens sida har insett allvaret i det här, säger Aron Backman, gruppchef på avdelningen för brott i nära relation vid polisen i Norrbotten.

Han vill betona att kvinnan alltid har polisens stöd, sedan kan brott i nära relation vara svåra att utreda och juridiskt bevisa. 

– Inga fall är hopplösa, men vissa är mer komplicerade och jag skulle vilja säga att det händer för ofta. Mannen kan inte ta att det är slut, det är som att tro att man "äger någon", vilket är otroligt märkligt, säger Aron Backman.

Han konstaterar samtidigt att mörkertalet med all säkerhet är stort.

– Förmodligen är det här ett ännu större problem än vad vi ser.

Han konstaterar att eftervåldet kan handla om hot som exempelvis: "Lämnar du mig så ska jag se till att skada dig", skadegörelse och trakasserier. Allt går inte att utreda som ett brott. För att bedöma risker och skapa trygghet för kvinnan med bland annat skyddat boende finns också en personsäkerhetsgrupp inom polisen.

– Men det känns som att det ligger längre tillbaka när kvinnor sa att: "Jag lämnar honom inte, då blir det bara värre". Det är också precis det männen vill. Det är där man måste tänka om, oftast kan det inte bli värre, säger Aron Backman.

undefined
Dödshot, misshandel och barnfridsbrott. Bara under 2022 har flera män i Piteå älvdal dömts för brott mot sina före detta fruar eller sambos. Samtidigt är mörkertalet stort.

Han upplever att yngre kvinnor i högre utsträckning i dag polisanmäler det de utsätts för, samtidigt har också allmänheten blivit bättre på att slå larm.

– Om det är livat i exempelvis en lägenhet med skrik och bråk så hör man av sig mer till oss, det upplever jag inte att man gjorde för tio-femton år sedan. Man bryr sig istället för att tänka "det rör inte mig".

Aron Backman tycker att vi pratar mer om våldet i dag, det är prioriterat av polisen och av övriga myndigheter som finns runtomkring. Samtidigt har lagstiftningen skärpts och alla relationsbrott är åklagarledda.

– Jag tycker att man börjar komma dit, till hur grova brotten faktiskt är. Där man ska vara som tryggast har man det som jävligast, var ska du annars ha din trygghet om det inte är i hemmet.

undefined
"Jag anser att det är väldigt grova brott. Där man ska vara som tryggast har man det som jävligast, var ska du annars ha din trygghet om det inte är i hemmet?", säger Aron Backman.

På avdelningen för brott i nära relation vid polisen i Norrbottning jobbar i dag ett tiotal utredare, men tanken är att man ska vara dubbelt så många. Nu får man förstärkning.

– Det kommer fyra nya utredare i januari, och så får vi fyra som ska vara hos oss i ett halvår, det är jättepositivt. Vår förhoppning är att vi ska kunna ta alla ärenden i god tid, för så är det inte riktigt nu. Alla ärenden är otroligt viktiga, men tyvärr hinner vi inte jobba med dem förens efter någon månad, säger Aron Backman.

Han konstaterar att vi kommit ganska långt i Sverige, men vi är inte där vi vill vara.

– Framför allt finns kvinnor som inte har det lätt. Det är bara att fortsätta att jobba och inte ge upp, man ska veta att man alltid har polisens stöd.

Brott i nära relation

Är ett samlingsbegrepp för flera brott där offer och förövare har eller haft en nära relation. Omfattar också barn, föräldrar och syskon.

Kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Att man tvingar eller hotar någon, stänger in någon eller befinner sig hemma hos en person utan lov.

År 2021 var antalet anmälda brott i nära relation 1 483 i Norrbotten. Antalet brott har ökat alla år sedan 2018.

Mörkertalet är stort. Man uppskattar att en av fyra som utsätts polisanmäler.

Källa. Polisen, Brå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!