Försäkringskassan har krävt tillbaka 21 miljoner kronor i ersättning av ett konkursat assistansbolag i Piteå som enligt myndighetens utredning ägnat sig åt omfattande fusk med personlig assistans. PT har berättat att konkursförvaltaren nått en förlikning med företagaren som lämnat landet med sin funktionshindrade son som varit föremål för det påstådda assistansbedrägeriet.
– Det ligger hos polisen för utredning och just nu är det rubricerat som grovt bidragsbrott, säger Patrik Ström, chef för bedrägerigruppen vid utredningssektionen i Norrbotten.
Polisen har inlett en förundersökning efter Försäkringskassans anmälan, men på grund av hård arbetsbelastning på enheten har utredningsåtgärder dröjt. Enligt Patrik Ström har i princip alla utredare jobbat med härvan om ekonomisk brottslighet på kommunala bostadsbolaget Lulebo.
– Det är olyckligt att det har tagit så pass lång tid, men vi måste laga efter läge och just nu har vi inte mer resurser än så här att jobba med. Det här visar på behovet av att förstärka vår utredningskapacitet rörande ekonomisk brottslighet.
Patrik Ström vill inte säga exakt när bedrägerigruppen ska börja utreda assistanshärvan i Piteå
– När trycket lättar lite kommer jag sätta några utredare på att ta sig an det här ärendet, säger han.
Enligt Försäkringskassans utredning har flera anställda personliga assistenter i Piteå fört över stora delar av sin lön till företagets ägare, tillika vårdtagarens mamma – det är oklart om assistenterna ens har jobbat åt den unge mannen. Patrik Ström vill inte kommentera hur många utöver den kvinnliga företagaren som kan bli delgivna misstanke om brott.
– Det kommer utredningen att få visa.
Hur försvårande är det att de två huvudpersonerna i ärendet enligt uppgift befinner sig i Ryssland?
– Vi vet inte ännu var vederbörande bor. Men det är klart att det kommer att bli väldigt försvårande om det visar sig vara på det sättet.
Sverige saknar utlämningsavtal med Ryssland och det går inte åtala och döma någon som polisen inte får tag på.
– Vi kan utredningsmässigt komma fram till vem vi tror är misstänkt, sedan måste vi hålla förhör för att höra deras inställning. Har en misstänkt person lämnat landet kan man i nästa steg fundera på olika polissamarbeten, men jag vill inte föregå det.