Videon är inte längre tillgänglig
- Jag tycker det här är jättebra, säger Fredrik Holmgren vid Pitepolisen. Det förenklar arbetet och allt går så mycket snabbare.
Han och kollegan Maud Stenström förevisar PUST, som enkelt uttryckt innebär att utredningsarbetet görs på plats i direkt anknytning till brottet. Via bärbara datorer med trådlös internetuppkoppling kan poliserna själva slå i alla register, kontrollera bilar och förare och skriva hela utredningen klar i bilen eller på brottsplatsen.
Direkt till åklagare
- Tidigare var vi tvungna att ringa upp LKC (polisens länskommunikationscentral) för att få hjälp med slagningar i registren, sen fick vi ta in den misstänkte till polisstationen, hålla förhör och skriva rapport där, nu gör vi allt på plats, säger Maud Stenström, som också berättar att man även har direktkontakt med en förundersökningsledare som granskar utredningen innan den misstänkte släpps iväg.
- På så sätt är ju utredningen klar och kan skickas vidare till åklagare nästan direkt.
Tydligare koppling
En annan fördel är att det är samma poliser som åker ut på ärendet som också gör utredningsarbetet. Man slipper överlämning (och fördröjning) när en annan polis ska ta över och måste läsa in sig på ärendet innan det kan utredas klart.
Det nya sättet att arbeta innebär även en fördel för brottsling och brottsoffer. Att allt görs klart direkt gör att de inblandade slipper kallas till nya förhör och med kortare handläggningstid blir det också ett snabbare avslut, det vill säga att ärendet snabbare går till domstol.
- Det blir ju en tydligare koppling mellan brott och påföljd, konstaterar Maud Stenström.
Med kortare tid mellan brott och tingsförhandling är det lättare för vittnen och brottsoffer att ha korrekta minnesbilder, de får också fortare en chans att lägga händelsen bakom sig och gå vidare i livet.
Barnsjukdomar
PUST har använts av den svenska polisen i cirka två månader nu. "Barnsjukdomar" och "buggar" förekommer naturligtvis, men på det stora hela är poliserna på fältet mycket nöjda med förändringen. Och från rikspolisstyrelsens sida är man närmast lyrisk över utredningsstödet.
En första utvärdering visar nämligen att utredningar av mängdbrott går ungefär sex gånger snabbare än förut.
- Det är mycket glädjande att satsningen gett sådant bra resultat. De positiva effekterna är både att vi utreder snabbare och vi kan vara synligare, säger rikspolischef Bengt Svenson i en kommentar.