Polisen synar Holmströms stenläggning

Två år efter kommunens anmälan ska nu polisen utreda om Tomas Holmströms stenbeläggning på Fårön är ett brott mot miljöbalken. ”Vi har begärt in handlingar”, säger Andreas Nyberg, chef på polisens miljöbrottsenhet.

Utreds. Polisen ska utreda om Tomas Holmström stenbeläggning är ett brott. Kommunen anmälde honom eftersom han saknade dispens från strandåtgärderna. (Arkivbild)

Utreds. Polisen ska utreda om Tomas Holmström stenbeläggning är ett brott. Kommunen anmälde honom eftersom han saknade dispens från strandåtgärderna. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2016-11-15 21:30

Det var under sommaren 2014 som Piteå kommun anmälde den tidigare hockeystjärnan Tomas Holmström för misstänkt brott mot miljöbalken. Orsaken var att han låtit klä in en cirka 50 meter lång sträcka av strandlinjen med sten som grävts fram i samband med bygget av huset på Fårön.

– Han får inte röra strandlinjen på det här sättet. Han har tagit allmänning i anspråk och privatiserat stranden, sade miljö- och byggnadsnämndens dåvarande ordförande Björn Berglund till PT den 4 juli 2014.

Enligt kommunen hade Holmström strandskyddsdispens för byggnaderna på tomten – men inte stenläggningen.

– Syftet med strandskyddet är bland annat att ge allmänheten tillträde, men även för att skydda djur och växtliv, tillade chefen för plan- och trafikenheten, Anna-Karin Lundberg.

Polisanmälan har legat utan åtgärd i mer än två år – men nu ska miljöbrottsenheten titta närmare på omständigheterna.

– Vi har fått in en anmälan om misstänkt miljöbrott och vi har begärt in den dokumentation som kommunen har om händelsen, säger Andreas Nyberg, gruppchef för miljöbrottsenheten vid polisen region Nord.

Det är i dagsläget oklart om polisen kommer att inleda en förundersökning eller inte.

– Vi vet ingenting än, säger Nyberg.

Det här anmäldes 2014. Vad är anledning till att polisen nu efterfrågar dokumentation?

– Vi har haft ett antal arbetsplatsolyckor med dödlig utgång som vi har prioriterat före ett antal andra brott. Om man prioriterat något så medför det att annat får vänta.

Tomas Holmström har tidigare sagt i PT att han varit noga med att följa de kommunala anvisningar han fått och förnekade tidigare att de rört strandlinjen.

– Vi har varit väldigt angelägna med att kolla upp med kommunen vad vi får göra och vad vi inte får göra. Vi har verkligen frågat in i minsta detalj, sade han till PT.

Holmström vill i dag inte kommentera ärendet.

– Det känns inte som något jag behöver ta i PT. Det är en sak mellan Piteå kommun, mig och polisen.

Preskriptionstiden för de flesta brott i miljöbalken är fem år. Vissa typer av ärenden, som till exempel nedskräpning har två års preskriptionstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om