Vid lunchtid måndag den 12 januari i år klev Stefan Stenberg in med sin historia på polisstationen i Piteå.
I en upprättad anmälan om misstänkt förskingring och urkundsförfalskning har Stenberg berättat om sin förvaltare, tömda konton, försvunna arvet på 300 000 kronor, den förfalskade fullmakten och all skuldsättning med flera hundra tusen kronor.
Men anmälan gjordes förgäves.
Ett par timmar senare var den avskriven och förpassad till arkivet. ”Förundersökning inleds inte”, har en polisinspektör antecknat.
Avliden person
PT har tidigare rapporterat om skälen:
”Uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats.”
”Den som enligt anmälan är gärningsman har avlidit. Brottet hör därför inte under allmänt åtal”, står det skrivet.
Ny anmälan
Efter PT:s artiklar och granskning har Stefan Stenberg blivit uppmanad att göra en ny anmälan. Sparbanken Nords kontorschef Thomas Nordberg har gett det rådet, likaså Överförmyndarnämndens ordförande Lennart Sundberg.
– Det enda vi kan rekommendera honom är att göra en ny polisanmälan för att få till stånd en utredning, förklarade Nordberg i den tidigare PT-artikeln.
– Det råd jag kan ge är att han vänder sig till polisen med en anmälan mot bankerna för att få utrett om de gjort sig skyldiga till några fel, uppmanade Lennart Sundberg.
Polisen nekar
Polisen avfärdar dock alla intentioner om en ny utredning – trots att Stenberg skuldsatts och lurats på totalt över en miljon kronor.
Varför nekar polisen?
– För att den utpekade misstänkte mannen är avliden, svarar kriminalkommissarie Aron Backman vid Piteåpolisen.
Kan inte polisen själva väcka liv i en nedlagd anmälan om nya uppgifter framkommer som motiverar detta?
– I det här fallet går det inte, enligt vår bedömning, att starta en utredning när motparten är en person som inte längre finns i livet.
Civilrättsligt
– När det gäller bankerna och deras ansvar anser vi att den frågan måste drivas civilrättsligt. Stenberg äger sin fulla rätt att anlita juridisk hjälp, stämma bankerna och begära skadestånd i ett civilrättsligt mål i tingsrätten om han vidhåller att bankerna gjort fel, säger Aron Backman.
Finns det inga andra alternativ?
– Han kan givetvis skicka in en överklagan till åklagarmyndigheten och begära överprövning av vårt beslut. Det är något som han i så fall skriftligen måste meddela och motivera, förklarar kriminalkommissarie Aron Backman.