Polisen söker grävmaskinstjuven

Den man som satt anhållen misstänkt för grävmaskinsstölden på Lövholmen är nu avskriven från misstankar. Polisen jobbar vidare med att försöka hitta tjuven.

Grävmaskinen stals från Stenvalls sågverk på Lövholmen. (Arkivbild)

Grävmaskinen stals från Stenvalls sågverk på Lövholmen. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2019-03-01 20:45

Det var natten mot söndag den 10 februari som en man tog sig in på Lövholmens sågverk och stal en 20 ton tung bandgrävmaskin.

Efter att ha forcerat grindarna och tappat skopan längs vägen dumpades den några 100 meter längre bort. Tjuven hade fastnat på flera av företagets övervakningskameror och dagen efter stölden var produktionschefen Erik Lundqvist förhoppningsfull om att han skulle åka fast.

– Jag tror att med filmerna och bilderna vi har kommer polisen ha mycket bra material för att hitta gärningsmannen, sa Erik Lundqvist till PT.

Tre dagar senare anhöll polisen en misstänkt gärningsman i 25-årsåldern som senare släpptes. Enligt kriminalkommissarie Aron Backman är han inte längre misstänkt för stölden.

– Han är avförd som misstänkt efter att vi har kollat upp vissa delar. Nu jobbar vi på andra uppslag och vår förhoppning är att vi ska hitta igen juvelen, säger han.

Att ta hjälp av allmänheten genom att publicera filmer eller bilder är en sista utväg och så långt vill man inte gå i dagsläget.

– Det kan bli så i slutändan, men vi har några som vi måste följa upp. Jag vet att det jobbas på det.

Nyckeln satt i tändningslåset på grävmaskinen som stals och i efterhand har Stenvalls som äger sågverket sett anledning att ändra sina rutiner.

– Vi måste själva dra lärdom av det här och se över våra rutiner för hur vi låser in våra maskiner för att undvika att det ska vara en frestelse att sabotera och göra inbrott, sade Erik Lundqvist till PT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om