Polisen skötte jobbet i fyllan och chefen hamnade på fattighuset

En stadsfiskal som omyndigförklarades och sedan hamnade som hjon på fattighuset samt nattpoliser som i beskänkt tillstånd under skrik och hojtningar fullgjorde sina bestyr. Det är litet av Piteås tidiga polishistoria

1965 lämnade polisen sina lokaler i Rådhuset och flyttade till Uddmansgatan. Därmed fick man ändamålsenligare arrestlokaler.

1965 lämnade polisen sina lokaler i Rådhuset och flyttade till Uddmansgatan. Därmed fick man ändamålsenligare arrestlokaler.

Foto: PTs negativsamling

PITEÅ2008-11-19 06:00
Det gick inte så bra för stadsfiskalen i Piteå i slutet av 1800-talet. Han fick uppenbara problem att sköta sin syssla, begärde avsked, omplacerades, hamnade i svårigheter och omyndigförklarades.I början av 1900-talet hamnade han på fattighuset. Sedan blev han inblandad i ett ärekränkningsmål.
I januari 1915 instämdes den tidigare stadsfiskalen, då titulerad som fattighjon, till rådhusrätten i ett ärekränkningsmål. Det var föreståndaren för fattiggården i Piteå som ville dra den före detta polischefen inför rätta. Han anklagades nämligen av föreståndaren och hans fru för att ha spridit ut ryktet att de gjort sig skyldiga till stölder. Bara några månader senare avled stadsfiskalen i hjärnblödning, bara 55 år gammal.
Grovt tjänstefel
1894 fick Piteås samtliga nattpoliser, fyra till antalet, avsked på grått papper. De anklagades för att ha gjort sig skyldiga till grovt tjänstefel genom att nattetid ha berett en obehörig person tillträde till i häkte förvarad person.
Året därpå noteras i tidningen att nattpolisen i Piteå emellanåt hade en något egendomlig uppfattning om lämpligaste sättet att vaka över att ordningen upprätthölls.
"Härom natten sökte en av nattpoliserna att i beskänkt tillstånd under skrik och hojtningar fullgöra dessa bestyr, enligt vad som blivit oss meddelat. Vid sådana fall kräves förmans inskridande", noterar tidningen.
Nattpoliserna i staden är allt annat än de skall vara och borde kunna vara konstaterade Piteborna på insändarplats 1899.
-Synes en överlastad person, som för oljud på gatorna och ofredar de promenerande, får han allt passera utan att nattpolisen gör något åt saken, framhölls i insändaren.
Där det vidare påpekades att tre nattpoliser satt på vaktkontoret men inte vågade ingripa utan lät personen ifråga fortsätta.
Svårbegripligt
-Det vore nog högst nödvändigt att staden fick ett par nattpoliser som hade något litet mera mod, helst nu när det börjar mörkna, då man knappast får se en skymt av ordningsmännen. Även borde tillses, att ej sjögastar och dylika individer får gå efter Storgatan och spela dragspel, såsom flera gånger hänt.
Piteås nattpoliser kom ett par veckor senare med ett genmäle, fyllt av språkliga egendomligheter, och litet svårt att förstå:
"Ehuru så väl, av de referat härvarande råfstyvorät,, under de sistförflytna månaderna, med anledning av oss anhålna personer som blivit införda i denna tidning, så och, med henvisning til å poliskontoret befintliga Kontrols Skournal, torde, i och för sig, vara talande bevis nog, motsat, till de beskyllningar som kommit oss, och samhället ( i de flesta fall) eljest lyngna fast nu (åberopade) ruttenhet till last. Så vilja vi blott, för den oinvigde mera rättänkande hava bifogat att, om vår tids ungdom ginge sin väg som åberopat blivit, och ej i motsat, stannade och gruperade sig i flockar tilströmmo vid en ankommen persons paserande, som even händelsen var vid åberopade Sistledne tordag qväl, så torde saken, så väl för den enskilde, som för samhället i de flesta fall få en annan utgång, desutom, för sakens belysning, torde många, av de då församlade (til trots) mot ordningens häljd, och redan samma nat fast i följe av sina anförare, väkt större uppseende under samhällets vila, än vad mot andra åberopat blivit, derföre torde det hövas att, med en smula rätskänsla, sopa rent för egen dörr, innan man går til doms med andra, och vad i övrigt om vår tjänst vidkommer, hör ej till sälsuntheter att, av anhålnas anhöriga, i motsats til vad som nu kommit oss till last, få höra, om vår obefogna ingripande, even fast andras liv, blivit utsatta för den mera råa uppkomlingen, vars fortsatta följder giver oss exempel under sistförflutna Lördags nat, var till de kunna lända."
Förste konstapeln
I bevillningsberedningens förslag till inkomstberäkning i Piteå stad för år 1885 finns poliskonstapel E A Lundström upptagen Dessutom finns antecknat en poliskonstapel A E Löfgren, bosatt på Norrmalm och som avled samma år.
1886 finns berättat, i samband med att de infunnit sig vid ett större slagsmål i Piteå på fettisdagen, att Piteås poliskår bestod av poliskonstaplarna J A Lundmark och
E A Lundström samt brandvakterna A. Holmqvist, C.O Björkman och S. Eriksson
I mars 1902 finns berättat att Piteås förste poliskonstapel Erik
August Lundström avlidit i en ålder av 73 år. Han var i stadens tjänst i 33 år, därav först i många år som brandvakt. Lundström var född i Båtskatan.
I juni 1903 tillträder garvaregesällen Walfrid Lundgren i Piteå en anställning som nattpolis. Vid den här tidpunkten var Råneåfödde Gustaf Rånlund stadsfiskal. Han avled 1906 i Råneå.
En tid fanns även en C.A. Öhrling som stadsfiskal i Piteå, men blev senare kronolänsman i Piteå norra distrikt. Samma år förordnas polisöverkonstapel Johan Martin Winlöf från Hudiksvall till stadsfiskal.
Bland tidiga stadsfiskaler i Piteå nämns i de gamla tidningsläggen Mauritz Teodor Engman, som avled 43 år gammal 1872, samt C.E. Roslin och E D Degerman.
Det var 1 januari 1965 som polisväsendet och åklagarväsendet helt skildes åt. Därmed försvann stadsfiskalerna och för övrigt även deras motsvarigheter på landsbygden, landsfiskalerna. Dessa var förutom polischef och allmän åklagare också utmätningsmän, det som senare blev kronofogdar i en särskild organisation.
Samma person förenade således under många år både funktionen som polis och åklagare. Skötte först polisförhöret och agerade därefter åklagare mot samma person i rätten. I dag är det separata funktioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om