Polisen nöjd efter insats mot arbetskriminalitet

Det blev inga anmärkningar om arbetskriminalitet under de senaste dagarnas kontroll av företag i Piteå. "Ett väldigt bra utfall", säger Håkan Ershammar, chef för gränspolisen i Norrbotten.

Flera byggföretag kontrollerades utan anmärkning. (Arkivbild)

Flera byggföretag kontrollerades utan anmärkning. (Arkivbild)

Foto: Roland S Lundström

Piteå2023-02-26 13:00

En myndighetsgemensam insats mot arbetsplatskriminalitet har i dagarna genomförts i Piteå kommun. Polisen har tillsammans med Skatteverket och Arbetsmiljöverket gjort kontroller på olika arbetsplatser där man misstänker att det kan förekomma svartjobb, osund konkurrens, prostitution med mera.

undefined
Flera byggföretag kontrollerades utan anmärkning. (Arkivbild)

Efter en summering konstaterar Håkan Ershammar, chef för gränspolisen i Norrbotten, att de kontrollerade företagen i Piteå sköter sig inom det område som polisen ansvarar för.

Insatsen har den här gången fokuserats till tre orter i Norrbotten där man haft mellan fem och tio poliser igång på varje ort.

– Vi har kontrollerat sammanlagt 36 företag i Piteå, Luleå och Boden inom bygg, tung industri, restaurang och skönhet och de enda anmärkningarna var i Boden där det på ett par restauranger jobbade personer utan tillstånd samt att det anställdes utan tillstånd.

undefined
Håkan Ershammar är nöjd med att ha kontrollerat 36 företag och att det bara blev fyra anmärkningar. (Arkivbild)

Hur går en kontroll till?

– Oftast är besöken oanmälda. Polisens huvudfokus är att kontrollera arbetstillstånd och att folk som arbetar på ett ställe inte utnyttjas. Det kan till exempel handla om att personal bor på en restaurang där de jobbar för mat och husrum.

Hur vet ni var ni ska kontrollera?

– Vi får tips överalltifrån. Det kommer tips från poliskollegor, från företag och arbetstagare. Polisen kan också få och ge viss information till andra myndigheter genom vissa sekretessbrytande funktioner.

undefined
Ett antal nagelsalonger och frisersalonger kontrollerades. (Arkivbild)

Håkan Ershammar nämner bygg- och konstruktionsföretag, restauranger, biltvättar och nagelsalonger som arbetsplatser där arbetskriminalitet tenderar att förekomma.

– Det här är ställen där skuggsamhället breder ut sig och där den organiserade brottsligheten finns i högre utsträckning. Som konsument ska man vara medveten om att man göder den här typen av verksamhet om man till exempel köper en billig tjänst som asfaltläggning där svart arbetskraft inte sällan konkurrerar ut den vita.

Håkan Ershammar sammanfattar insatsen som framgångsrik.

undefined
Polisen hittade ingen arbetskriminalitet inom den tunga industrin. (Arkivbild)

– Det har varit ett mycket bra utfall, där vi gjort många kontroller och haft bara fyra anmärkningar.

Han säger att annat var det när en kontroll gjordes på Northvolt för något år sedan.

– Vi kontrollerade 40–50 personer och fick göra flera frihetsberövanden. Förhoppningsvis blev det bättre efter det. Meningen är ju att vi ska vara en hjälpande och stöttande verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!