Polisen mobiliserar inför valborg
Polisen mobiliserar inför valborgsmässoafton då många ungdomar gör sin alkoholdebut. Särskilda resurser satsas på att stävja langningen till minderåriga och i Pite älvdal kommer åtta poliser att jobba med detta under veckoslutet.
Stefan Samuelsson, yttre befäl vid Pitepolisen, tror inte att valborgsmässoafton är lika viktig för ungdomar att fira i dag som för tio-femton år sedan.
Foto: Maria Johansson
- Det kan betyda att mer folk är i farten, men vi kör i stort sett med samma bevakning som ifjol. Att motverka ungdomsfylleriet är prio ett och vi har lagt mer krut än vanligt på langningssidan, berättar Stefan Samuelsson, yttre befäl vid Pitepolisen.
Langningen är svår att komma åt och måste i princip tas på bar gärning.
- Det händer, men det är inte ofta de som förser ungdomar med alkohol blir dömda. När vi ertappar minderåriga skriver vi en anmälan om langningsbrott, alkoholen förverkas och föräldrarna kontaktas. Den som är påtagligt berusad skjutsar vi hem, annars får föräldrarna komma och hämta, säger Samuelsson.
Fyra patruller
Under fredagen kommer fyra patruller med åtta poliser att vara stationerade i Piteå och i Älvsbyn jobbar en patrull.
I Arvidsjaur och Arjeplog är totalt fyra poliser i tjänst och de ska också övervaka firandet i bland annat Merkenäs.
Polisens arbete med att minska ungdomsfylleriet på valborgsmässoafton har dock redan inletts.
- Åtta poliser i Pite älvdal jobbar med langningsproblematiken i dag och i morgon. De kommer att befinna sig utanför Systembolaget och på andra kända ställen för att stävja langningsbrott, berättar Stefan Samuelsson.
Köper ut
Föräldrarna spelar en viktig roll i sammanhanget och tendensen tyder på att allt färre köper ut alkohol till sina barn. Följden har blivit att tonåringarnas drickande minskat.
- Det är glädjande att alkoholkonsumtionen sjunker och att fler niondeklassare avstår från alkohol. Det tyder på att föräldrarna faktiskt påverkar ungdomarna. Men vi måste ta berusningsdrickandet på allvar och hålla diskussionen vid liv, säger Mats Burman, samordnare för länets drog- och alkoholförebyggande arbete vid länsstyrelsen.
Piteå kommun kommer att uppmana vuxna att inte köpa alkohol åt minderåriga i annonser. I övrigt riktar kommunen in sina åtgärder på examen.
- Vi försöker jobba bredare och lite mer utspritt. Riskhelgerna ser annorlunda ut nu för tiden och vi samlar kraft inför examensveckan, berättar Helena Lindehag, folkhälsostrateg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!