Under hösten beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) att dra in läkarlegitimationen för Per-Axel Karlsson, chefsöverläkare vid rättpsykiatrin i Norrbotten samt psykiatrin i Piteå. Detta efter att han under 2021 anmälts av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Anledningen till anmälan inkluderade omfattande utskrivningar av läkemedel och bristande journalföring, vilket lett till att IVO bedömt honom som olämplig att utöva läkaryrket.
PT kan nu berätta att både IVO och Socialstyrelsen, där HSAN ingår, under senhösten polisanmält Per-Axel Karlsson för grovt narkotikabrott. Ärendet har hanterats av polisen i Västerbotten. Detta då Per-Axel Karlsson under många år figurerat som sakkunnig i både polisutredningar och domstolar.
– Detta är inte jäv i strikt juridisk mening, men det är ett vanligt förfarande om vi på något sätt skulle kunna uppfattas som jäviga. Därför handläggs detta av enheten för grova brott i Västerbotten, säger Karin Markaberg, enheten för grova brott i Luleå.
Under torsdagen lades förundersökningen ner av åklagare. Detta då man bedömt att Per-Axel Karlssons utskrivning av läkemedel inte har utgjort något brott.
– Vi har fått in två separata anmälningar mot denna läkare. Enligt vad vi kommit fram till är det däremot min bedömning att det inte begåtts något brott. Läkaren ifråga har hörts i IVO:s och Socialstyrelsens utredningar. En överförskrivning av läkemedel kan vara olämpligt, men det är inte säkert att det är brottsligt, säger åklagaren Andreas Nyberg vid åklagarkammaren i Umeå.
Andreas Nyberg säger att det kan vara svårt att fälla en läkare för narkotikabrott eftersom utskrivning av läkemedel är en del av många läkares arbete.
– Generellt sett är det svårare att bevisa brott mot en person som har tillstånd att hantera narkotiska preparat i viss omfattning. Det ligger ju i läkarens uppdrag att skriva ut läkemedel. Man måste kunna bevisa uppsåt och de objektiva rekvisiten för narkotikabrott ska föreligga. Enligt min uppfattning finns det här inte anledning att misstänka grovt narkotikabrott, och han har heller inte blivit delgiven misstanke om brott.
När PT når Per-Axel Karlsson är han själv inte medveten om att det funnits en polisanmälan mot honom.
– Nej, det känner jag inte till. Jag har svårt att förstå att en sådan anmälan gjorts. Det är som att man driver ett spår så långt man kan utan att det egentligen inte finns några bevis för det. Jag tycker att allt detta är oproportionerligt.
Per-Axel Karlsson har överklagat HSAN:s beslut om att dra in hans läkarlicens och ärendet väntar nu på att tas upp av förvaltningsrätten i Stockholm.
– Min förhoppning är att jag ska få tillbaka min legitimation. Jag tycker inte att jag är slut som människa, även om jag fått många sparkar och stötar det senaste året. Det är min önskan att återgå till min roll som läkare, säger han.
IVO vill inte kommentera det enskilda ärendet men skriver i ett mejl till PT att det åligger dem att överväga åtalsanmälan om brott kan misstänkas.
– Generellt gäller att om IVO i ett pågående tillsynsärende, eller på annat sätt, uppmärksammar ett eventuellt brott på hälso- och sjukvårdsområdet så ska åtalsanmälan övervägas. Ställningstagande till anmälan sker i regel efter viss utredning.