Polisen fick avbryta ungdomsfester

Polisen i Piteå fick under helgen stänga ner två ungdomsfester sedan dessa spårat ur. Vid en av festerna förstördes inventarier.

Bekymrad. Jonas Sköld, gruppchef vid polisen i Piteå är bekymrad över den senaste tidens ungdomsfester som spårat ur. "Ansvarig person bör, enligt oss, vara minst 25 år eller äldre med krav på att denne finns på plats", säger han. (Arkivbild)

Bekymrad. Jonas Sköld, gruppchef vid polisen i Piteå är bekymrad över den senaste tidens ungdomsfester som spårat ur. "Ansvarig person bör, enligt oss, vara minst 25 år eller äldre med krav på att denne finns på plats", säger han. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren Gunnar Westergren

PITEÅ2017-02-12 13:50

Det är inte första gången som polisen kallas ut till ungdomsfester som anordnats i föreningslokaler på olika platser i kommunen.

I helgen var det dags igen.

– Det handlade om en i en kvartersgård i Öjebyn samt en i IOGT:s lokaler i Lillpite, säger Jonas Sköld, gruppchef vid polisen i Piteå.

Enligt Sköld inleds de anordnade festerna där ungdomar själva arrangerar, bra.

– Men i takt med att det kommer fler ungdomar än vad som kanske var tänkt från början, tappar de kontrollen och det hela urartar, säger Jonas Sköld.

Så var fallet i Lillpite.

– Där var det uppemot hundratalet när vi kom dit. Lätt förstå att man då tappar kontrollen. Det var ju också en av anledningarna till att de som höll i det hela kallade ut oss, säger Jonas Sköld.

Väl på plats kunde de konstatera att inventarier slagits sönder.

– Trist. Ungdomarna har ju ett gott uppsåt, tyvärr spårar det ur.

Jonas Sköld betonar att ungdomarna inte är otrevliga när polisen dyker upp.

– Nej, de tycker förstås att det är trist när det spårar ur. Dom inser ju också att de inte har kontroll.

En detalj som ofta dyker upp i samband med att polisen kommer är beslagtagen alkohol.

– Även om du är 18 år får du inte ha eller dricka alkohol. På krogen är det okej, men vid den här typen av fester är folköl det starkaste du får dricka. Visar det sig att det handlar om starköl eller annan alkohol så beslagtar vi den, säger Jonas Sköld.

För att försöka komma tillrätta med den här typen av privata fester riktar Sköld uppmaningar till de som väljer att hyra ut lokaler för arrangemangen.

– Först och främst att de tar reda på vem som ska hyra och vad syftet är.

Vidare anser han att det aldrig är fel att skriva någon form av hyresavtal där det också framgår vilket ansvar som hyrestagaren har om det uppstår skador.

– I Lillpite blev de lokalansvariga närmast chockade när vi ringde in dem och de konstaterade att inventarier slagits sönder, säger Jonas Sköld.

Dessutom anser han att det bör finnas en tydlig policy vem de hyr ut till.

Piteå kommun har en sådan.

– Jag har själv suttit med tillsammans med kommunala representanter för några år sedan och diskuterat fram en policy. Det är kanske dags att vi sätter oss ner och utvärderar och kanske uppdaterar den policyn, säger Jonas Sköld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!