Den förre polismästaren i Norrbotten, Göran Millbert, nu chef på Justitiedepartementets polisenhet, har utfört olovliga markåtgärder vid sin nybyggda strandvilla i Fårön.
I samband med att jordvärme skulle grävas ned passade polischefen och hans fru på att bygga en stenmur och höja strandlinjen med uppemot två meter genom att enligt egen utsago lossa 20 lastbilslass massor. Länsstyrelsen gör bedömningen att det rör sig om 300 kubikmeter jord, cirka 30 lastbilslass, över en yta på 680 kvadratmeter
Minskad tillgänglighet
Ingreppet skedde utan tillstånd och länsstyrelsen i Norrbotten riktade skarp kritik mot ägarna då det upptäcktes den 8 april 2013. Myndigheten menade att det rörde sig om olovlig vattenverksamhet då marken vid högt vattenstånd uppfyller definitionen av vattenområde. Större delen av utfyllnaden hade också utförts på kommunal mark som tidigare varit tillgängliga för allmänheten.
"Strandskoningen och utfyllnaden har utsläckt det växt- och djurliv som tidigare fanns i strand- och vattenområdet och medfört en begränsning för allmänhetens tillträde till området", skrev länsstyrelsen.
Överklagade beslutet
Med stöd av miljöbalken krävde länsstyrelsen att strandområdet skulle återställas. Göran Millbert och hans fru överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen. Paret menade att åtgärderna har gjort det lättare att passera den tidigare otillgängliga och leriga strandremsan och de förstod inte hur ingreppet kunde utplåna djur och naturliv.
"Nivån för det högsta vattenståndet inträffar några dagar/veckor per år och under den tiden kan något växt- eller djurliv svårligen etablera sig", hävdade ägarna.
Enligt paret hade de sökt tillstånd av Piteå kommun för att anlägga jordvärme. Enda motkravet från kommunens sida var att området "snyggades till" efteråt. Genom detta kom de upp i samma marknivå som övriga fastigheter på Fårön och ägarna menar att de hade alla intentioner att göra rätt och genom kommunens besked fick de också den uppfattningen.
Kräver återställning
Mark- och miljödomstolen går på länsstyrelsens linje och kräver i en dom från den 15 oktober att området ska återställas inom åtta månader. Ingreppet som skett på Fårön är enligt domstolen att betrakta som olovlig vattenverksamhet.
"Detta har förändrat förutsättningarna för naturligt växt- och djurliv på en stor yta. Mark- och miljödomstolen anser inte att det är uppenbart att varken allmänna eller enskilda intressen skadas. Snarare är det tydligt att det allmänna intresset av opåverkat växt- och djurliv har skadats. Åtgärderna har därför krävt tillstånd eller anmälan".
Även om ägarna kontaktat Piteå kommun, som äger den berörda marken, påverkas inte beslutet.
"Även om stranden rent fysiskt skulle ha blivit mer tillgänglig för allmänheten har detta ingen betydelse för bedömningen om vattenverksamheten varit olovlig eller inte".
PT har varit i kontakt med Göran Millbert i ett inledande skede. Han hänvisade då kommenterar till sin fru med hänvisning till att han bor i Stockholm där han arbetar. PT har efter det sökt Göran Millbert och hans fru flera gånger.