Finstorp är inte bara vår 30:e landshövding och ny på posten, hon är dessutom redan historisk som vår första kvinnliga hövding. Hon var strålande glad under besöket i Piteå, som var hennes elfte kommunbesök.
"Eriksgatan" har inte blivit av förrän nu. En pandemi kom emellan.
Vid Framnäs folkhögskola fick Finstorp möjlighet att träffa elever både vid den förberedande polisutbildningen och vårdbiträdesutbildningen för elever med svenska som andraspråk. Båda väckte hennes intresse och hon påpekade vikten av att utbilda särskilt till bristyrkena – och dit hör snart polisen.
Tidigare i veckan gick Piteåpolisen ut och berättade att rekryteringstakten är i ett allvarligt läge och att man därför hoppas att fritt val av tjänstgöringsort ska locka fler till utbildningen och yrket.
Att intresset för att bli polis har minskat, är något som även Framnäs märkt av.
– Söktrycket har minskat, fler har startat liknande utbildningar och vi fick en del avhopp i höst. Sedan starten 2018 har vi haft 13–15 elever varje år men nu slutade det med bara sex, berättar biträdande rektorn Lars Sandberg.
Både folkhögskolans rektor Bo Olofsson och dess ordförande, kommunalrådet Helena Stenberg, konstaterar att det är oroande.
– Där måste vi nog tänka till lite, säger Olofsson.
Under sitt besök fick landshövdingen möjlighet att prata med några av eleverna. Sabina Sterbäck från Luleå och Nattaya Ramsoon från Sundsvall berättade entusiastiskt om innehållet i utbildningen och såg fram emot framtiden, så de lär i alla fall söka vidare till "den riktiga" polisutbildningen.
Även vårdbiträdesutbildningen för invandrare som kommunplacerats i Piteå imponerade på Lotta Finstorp, som menade på att det var viktigt för framtiden.
– Vi behöver massor av arbetskraft i en mängd olika yrken i Norrbotten. Vården behöver alltid personal – och ni kommer ju få jobb direkt, sa hon med adress till eleverna.
– Ja, jag skulle då anställda dem direkt allihop, inflikade läraren Annika Carlson stolt.
Utöver Framnäs besökte Finstorp även Strömbackaskolans elevbygge på Acusticum, där lärarna Susanne Pettersson och Kristina Nilsen nyligen fått Norrbottens jämställdhetspris för 2021, och senare även Lindbäcks Bygg ute på Haraholmen.
Hon hade också en sittning med Piteås kommunalråd och kommunchef för att informera sig om läget i Piteå.