Beslaget på drygt tre kilo amfetamin kan jämföras med att tullen tog ett knappt halvt kilo i Norrbotten under hela 2022. I hela riket har Tullverket under det första halvåret 2023 beslagtagit lika mycket amfetamin som under hela förra året, 530 kilo. Beslagen av cannabis och kokain är ännu större.
Tullen i Norrbotten har också plockat in en större mängd cannabisharts, det vill säga hasch. Hittills i år nästan tre kilo. Att jämföra med närmare 3,5 kilo under hela 2022.
– Vi har blivit vassare, men siffrorna visar också att smugglingen är omfattande. Efterfrågan på narkotika är stor, säger Charlotte Svensson, generaltulldirektör.
– Den som köper några gram kokain till helgen ska veta att man direkt bidrar till den gängkriminalitet som plågar vårt samhälle i dag.
Även polisen hittar mer narkotika. Från år 2019 till 2022 har polisens beslag av kokain, amfetamin, heroin och cannabis i Sverige mer än fördubblats, enligt statistik som Sveriges Radio har sammanställt.
Martin Vidgren, narkotikapolis i Piteå, bekräftar den bilden.
– Tillgången till narkotika har ökat, framförallt sedan 2011 när Högsta domstolen halverade straffen för stora beslag, säger han.
Vidgren berättar att en stor del av knarket kommer via postförsändelser. Tillslagen görs efter tips till polisen. Det händer att smugglingen uppenbaras när sorteringsmaskinen orsakat hål i paketen.
Tullverket översätter sina beslag av narkotika och dopingpreparat till hur mycket samhällsnytta de gör. Man använder en modell som beräknar hur mycket samhällets kostnader för bland annat vård och sociala insatser minskar när drogerna inte kommer ut på marknaden. Enligt den modellen sparade samhället motsvarande 5,1 miljarder kronor förra året. Halvvägs in i 2023 är man redan uppe i de nivåerna.
– Det kan tyckas vara en abstrakt beräkning men den ger oss ett kvitto på att vårt arbete gör skillnad, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson. Vårt uppdrag är att bidra till ett säkrare och tryggare samhälle.