Att kommuner och polismyndigheter samarbetar är i sig inget nytt. I Piteå har detta funnits länge.
Sedan några år tillbaka finns ett avtal mellan kommunen och polisen som går under samlingsnamnet Piteåbrå.
– Det tillkom 2010 och handlar om att vi tillsammans med polisen samverkar i olika frågor, berättar Helena Lindehag som är samhällsutvecklare vid Piteå kommun.
Tryggare miljö
Konkreta exempel på denna samverkan är den utbildning som hålls för krögare och serveringspersonal i hur alkoholserveringen ska tillämpas.
– Ta bara det här med att serveringspersonal säger nej till att servera gäster som de upplever överförfriskade, säger områdespolisen Bo Hedlund.
I grund och botten handlar samverkansarbetet om att skapa tryggare miljöer och i förlängningen spara pengar åt samhället.
Alkohol och bråk går ofta hand i hand och i slutändan medför det stora kostnader.
– Jag har inte den exakta siffran, men ta ett brutet näsben kostar samhället cirka 180 000 kronor med hela rättsförfarande och sjukvård inräknat, plus det enskilda lidandet, säger Bo Hedlund.
Såväl polis som kommunala företrädare ser därför flera fördelar med en ökad samverkan.
Fler aktörer
– Absolut, det ger större kraft och vi skapar hela tiden ett bredare närverk, säger Helena Lindehag.
I det befintliga nätverket finns nämligen fler aktörer.
– Här finns förutom socialtjänst och skola även den rikstäckande organisationen Villaägarna och bostadsbolaget Pitebo. Med dessa har vi samarbetet Grannsamverkan, säger Helena Lindehag.
Bo Hedlund konstaterar att med flera kommunala aktörer inblandade minskar risken för att saker så att säga, faller mellan stolarna.
– Istället för att alla, var och en kör sitt eget race, kan vi här fånga upp problematiken tidigare.
På fredagen fanns såväl polis som kommunal personal på plats på Byxtorget för att informera om det gemensamma arbete som bedrivs för att skapa ett tryggare Piteå. Aktiviteter som Pitebor på stan, kontakter med föräldrar och trygghetsvandringar torgfördes också.