Polardörrens konkurs skjuts på framtiden

Polardörren kunde inte försättas i konkurs vid Luleå tingsrätt eftersom ingen från bolaget dök upp till förhandlingen. Nu skjuts förhandlingen upp 20 dagar till.

Konkursen för Polardörren dröjer till tidigast den 26 mars.

Konkursen för Polardörren dröjer till tidigast den 26 mars.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2024-03-06 13:40

Polardörren AB har hamnat i stora svårigheter sedan deras ägare Forshedagruppen försattes i konkurs i december. Styrelsen för företaget hoppade av och de anställda har inte fått lön sedan dess. Eftersom det inte finns någon ledning för bolaget har inte Polardörren kunnat sättas i konkurs på egen begäran och eftersom ingen kan delges har det varit svårt för de anställda att göra det.

Det blev i slutändan Sparbanken Nord som först sökte Polardörren i konkurs. Ärendet var uppe i tingsrätten i tisdags men eftersom varken ombud eller ställföreträdare för bolaget finns fick förhandlingen ställas in.

Domstolen konstaterade att bolaget inte delgivits stämning till sammanträdet och kallade därefter till en ny konkursförhandling den 26 mars där Polardörren kommer att kallas genom kungörelsedelgivning.

Efter Sparbankens ansökan har också sex anställda lämnat in varsin konkursansökan med hjälp av LO-TCO Rättsskydd AB. Förbundsjuristen Jörgen Nilsson är arbetarnas ombud.

– Jag har inte fått veta vilka dagar det är tänkt att vi ska ha konkursförhandling men om bolaget försätts i konkurs på Sparbankens ansökan så blir det ingen förhandling, säger han.

De anställda har inte fått lön sedan 22 december och bland personalen har det funnits en stor oro för vad som händer med deras pengar eftersom den statliga lönegarantin endast omfattar tre månader före konkursansökan. Jörgen Nilsson vill inte spekulera om resultatet.

– Det primära är att försöka få bolaget försatt i konkurs. Först då kan man ansöka om lönegaranti och skicka in de löneanspråk som finns till konkursförvaltaren. 

Bland anställda har det funnits en stor kritik mot att styrelsen hoppade av bolaget istället för att sätta det i konkurs. Jörgen Nilsson håller med om att det hade varit bättre om tidigare styrelsen själv sökte bolaget i konkurs.

– Det hade varit mycket mer schysst om de hade gjort det själva och så hade allting redan varit i gång med lönegaranti och liknande. Nu smiter man ut bakdörren och så skiter man i det. 

Är det här vanligt?

– Det är inte ovanligt att bolag saknar styrelse och det händer nog lite överallt i Sverige med tanke på att det är så mycket konkurser just nu. Det är många som smiter iväg och tycker att de inte behöver bry sig. De hoppar av och låter någon annan ta hand om det kraschade bolaget.

Delgivning

Delgivning är ett sätt för myndigheter att säkerställa att den som berörs av ett mål eller ärende har fått del av viktig information. Delgivning sker oftast genom att en handling skickas till den som berörs av målet/ärendet eller till den som är behörig att företräda den berörda personen eller företaget. Ibland kan en handling i stället delges genom att den under viss tid hålls tillgänglig hos myndigheten eller på annan plats, så kallad kungörelsedelgivning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!