Innovation Pite bjöd in till samtal om spännande satsningar som är på gång i Piteå och Älvsbyn. Deltagare från flera stora företag berättade om satsningar och samarbeten nu och framåt.
Polarbröds vd Karin Bodin berättade hur företaget efter krisen tar chansen att förverkliga idéer som bolaget levt med länge men nu göra det tillsammans med fler.
Samtal pågår nu på lokal, regional och nationell nivå kring att skapa ett centrum för framtidens mat och dryck som utgår från Älvsbyn. Projektet kallas Charm – Centrum för hållbar, attraktiv, resilient mat- och dryckesproduktion, där syftet är att uppnå en blomstrande livsmedelssektor i Norrbotten och bidra till framtidens hållbara livsmedelssystem.
Med hjälp av pengar från Region Norrbotten, Sparbanken Nord, Älvsbyns kommun och Polarbröd har man kartlagt intresse och behov för att i samverkan kunna satsa på Charm. Just nu håller en färdplan på att tas fram.
– Det finns många fina gårdsbutiker men det är inte de som föder människorna. Vi behöver fler industriellt effektiva producenter och måste hitta bättre system för mathållningen, det måste vara både lönsamt och hållbart, sade hon.
Beatrice Ramnerö, projektledare för Gröna näringar, tycker att Charmprojektet är mycket positivt och har stora förhoppningar.
– Vi vill ha mer livsmedelsforskning i Norrbotten och är gärna med och samarbetar mer framöver. Vi behöver öka vår livsmedelsproduktion i Norrbotten då vi har alldeles för låg försörjningsförmåga idag. En flaskhals är att vi borde producera mer spannmål av bättre kvalité så att det går och baka på den, sade hon.
Sunpines vd, David Öquist, berättade om de senaste två åren när företaget byggt ny fabrik för 400 miljoner kronor och ökar kapaciteten från 95 000 kubikmeter talldiesel till 150 000 och har nu två miljarder i omsättning. Det innebär att Sunpine kommer kunna leverera tre procent av Sveriges dieselbehov.
– Vi är världens största gröna bioraffinaderi och det är bara att gasa. Det här med Charm är väldigt intressant, skulle Sunpine exempelvis kunna göra ingredienser i mat?, sade han.
Deltagarna fick även höra om Trombs utveckling av en app tillsammans med Lindbäcks bygg och Piteå science parks arbete med Composite Talks där man sammanför kompositindustrin med designers. John Wiksten berättade också om PickNick studio, hur man mitt i pandemin fick ställa om som nystartat företag.