- Vi har övertagit lokaler och utrustning, berättar Haglind.
Husfabriken i Kristinehamn ska användas till byggande av moduler.
- Det har vi ingen möjlighet till i Arvidsjaur. Vi är helt enkelt för trångbodda.
God orderingång
Köpet av Prebos före detta lokaler ger möjligheter till ökade tillverkningsvolymer.- Vi tar på oss en större kostym och förstärker samtidigt hela vår organisation, förklarar Haglind.
Orderingången till Plusshus är för tillfället mycket god.
- Hela branschen upplever en uppgång. Så här mycket har det inte byggts sedan början av 1990-talet.
Kortare frakter
Plusshus stora marknader finns i Mälardalen och Oslo.Kristinehamn ligger mitt emellan. Det betyder att vi kan minska våra fraktkostnader en hel del.
Tidigare arbetade 25 personer vid husfabriken i Kristinehamn. Så många kommer inte Plusshus att återanställa när produktionen i lokalerna återupptas under februari.
- Vi börjar litet försiktigt med mellan fem och sju personer. Sedan hoppas vi successivt kunna öka personalstyrkan.
Eget koncept
Plusshus kommer heller inte att överta Prebos produktion.- Vi kör efter eget koncept. Prebo riktade sig mot privatkunder. Vår målgrupp består av kommersiella byggherrar och entreprenörer i Sverige och Norge.
När Älvsbyhus byggde sin husfabrik i skånska Bjärnum gav det positiva effekter även i Älvsbyn. Haglind tror dock inte att det blir några förändringar av verksamheten i Arvidsjaur.
Åtminstone inte till att börja med.
I Arvidsjaur arbetar i dagsläget 30 personer.
Dessutom har Plusshus ett tiotal anställda i Skellefteå.
Facket positiva
Nu får koncernen ett dotterbolag i Kristinehamn. Något som tolkats positivt av skogs- och träfacket i Värmland.- Plusshus arbetar helt i linje med vad vi inom facket och träbranschen vill. Det finns stora möjligheter för företaget att expandera och de arbetar med moduler byggda i trä för också högre hus på fyra till fem våningar, säger ombudsman Benny Östman till tidningen Värmlands Folkblad.