Plattmissen vid Kaleido ska rättas till

Tillgängligheten på Kaleido-gården blev inte som det var tänkt. Nu har området setts över och justeringar är att vänta.

Dörröppnare. En dörröppnare är en av de saker som ska korrigeras när tillgängligeten till Kaleido setts över.

Dörröppnare. En dörröppnare är en av de saker som ska korrigeras när tillgängligeten till Kaleido setts över.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2017-09-10 20:00

Kaleido har många gånger varit föremål för debatt. Det har handlat om kulturscenen, undanskymdheten, kaféet och nu senast tillgängligheten. Debatten tog fart när Bishops arms tilläts sätta upp en uteservering mitt på ett gångstråk för synskadade. Sinusplattorna fick ligga kvar i gatan, varpå den som följde stråket riskerade att gå rakt in staketet till uteserveringen. HSO rasade, nämndsordförande gjorde inlägg på facebook och ärendet JO-anmäldes. Den 22 augusti besökte synskadade Anita Rönnbäck området framför Kaleido. Hon gick runt tillsammans med Karin Sundberg, ansvarig för tillgänglighetsfrågor på HSO.

Efter rundvandringen var Anita Rönnbäck säger på sin sak.

– Jag skulle aldrig kunna gå hit ensam, sade hon då.

I samma veva lades gångstråken om, bland annat en ny rad med sinusplattor på baksidan av museet. Dessa leder från Storgatan och ner på rampen mot Kaleido. Gångstråket som leder in mot Bishops arms uteservering ligger fick dock ligga kvar.

För några dagar sedan anordnades en tillgänglighetsvandring vid Kaleido. Med på plats var bland annat S-G Pettersson, ordförande för kommunala tillgänglighetsrådet, kommunalrådet Helena Stenberg, representanter för HSO, samhällsbyggnadsförvaltningen med flera. En av de medverkande var Anna Stamblewski, samhällsutvecklare på kommunen. Hon säger att man hittade ett antal saker som bör justeras, bland annat vissa sinusplattor och en dörröppnare.

– Tillgänglighet är komplicerat och ibland blir det inte som man tänkt, säger Anna Stamblewski.

För att minimera risken för framtida tillgänglighetsfel försöker man från kommunens sida få till ett samarbete med fyrkantskommunerna med en tillgänglighetsgranskare, som skulle kunna anlitas i planering och utformning i liknande ärenden.

Då det gäller uteserveringen vid Bishops arms, handlar det om en rad olyckliga omständigheter som gjorde att den hamnade där den hamnade och att det ska tas ett politiskt beslut innan nästa sommar hur det blir med en eventuell repris på den.

S-G Pettersson säger att tillgänglighetsvandringen var nyttig både för honom och andra. Han säger att debatten, som tidvis varit infekterad, även fört med sig något positivt.

– Folk har i alla fall fått upp ögonen för vad sinusplattor är. Att de inte bara är för dekoration, eller för vattenavrinning, utan att de faktiskt är viktiga för personer med synnedsättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!