Planerad kompositfabrik oroar närboende

Oron är stor bland närboende vid gamla Sabels i Öjebyn. Detta på grund av tillverkningen av gastankar i komposit till personbilar, som planeras där.-Vi är rädda för allting. Vi vet ju inte vad det kommer att innebära för oss, säger Lars-Erick Forsgren, en av de boende i området.

Lars-Erick Forsgren med sonen Erik 2 år, på baksidan av sin tomt på Framnäsvägen. I bakgrunden syns gamla Sabels där Gastank Sweden AB planerar att tillverka gastankar. Något som oroar både honom och många andra närboende. "Vi är oroliga för hur detta kommer påverka oss, vi ser risk för ökad trafik och buller, säger Forsgren.

Lars-Erick Forsgren med sonen Erik 2 år, på baksidan av sin tomt på Framnäsvägen. I bakgrunden syns gamla Sabels där Gastank Sweden AB planerar att tillverka gastankar. Något som oroar både honom och många andra närboende. "Vi är oroliga för hur detta kommer påverka oss, vi ser risk för ökad trafik och buller, säger Forsgren.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2008-08-09 06:00
Kurt Berglund, vd för Gastank Sweden AB, har länge planerat att tillverka gastankar till personbilar vid gamla Sabels i Öjebyn.Det mesta tyder på att han senare i höst kommer att påbörja tillverkningen men ännu väntar han på ett godkännande från länsstyrelsen.
Vad som upprör de närboende i trakten, främst i Hedenområdet, (med bland annat Framnäsvägen, Kioskvägen och Gamla Älvsbyvägen) är att de inte fått någon mer ingående information om tillverkningen. Oron är stor och frågorna är många om vad det kommer innebära för dem.
- För två månader sedan fick vi ett papper i brevlådan om tillverkningen, men det var inte mycket som stod i det. Nu vill vi veta mer konkret vad det här innebär för oss i området, säger Lars-Erick Forsgren och fortsätter:
- En del fick inte ens informationspapperet utan de fick höra det från grannarna. Det tycker jag är dåligt, säger han.
Utökad trafik
Den 1 juli skickade Lars-Erick och Wilma Forsgren tillsammans med fyra andra familjer, ett yttrande till Kurt Berglund. I yttrandet redogör de närboende för vilka olika funderingar samt vilka risker de ser med tillverkningen. Bland annat lyfter de fram utökad trafik, buller och utsläpp som eventuella konsekvenser. Detta med tanke på att Hedenområdet redan är utsatt för exempelvis tung trafik i och med att området är beläget vid Framnäsvägen och Gamla Älvsbyvägen.
- Vi är oroliga att tillverkningen ska förstöra vår miljö ännu mer eller göra så människor blir ännu mer lidande, säger Lars-
Erick Forsgren.
Krav på informationsmöte
I yttrandet kräver de närboende även att ett informationsmöte ska anordnas där representanter från länsstyrelsen och kommunen (miljö-byggnämnden och förvaltnings- och gatukontoret) ska närvara.
- Vi vill ha ett möte där vi kan ställa frågor och få upplysningar. Vi vet så lite men är rädda för att det ska ställa till en massa besvär för oss och vi undrar ju i vilken omfattning tillverkningen kommer att påverka oss? säger Lars-Erik Forsgren.
Men än har alltså inget möte ägt rum, vilket många av de närboende anser är nonchalant.
Vd:n Kurt Berglund förstår de närboendes reaktioner och han förklarar varför inget möte blivit av ännu.
-  Jag kan begripa att det ser ut som om vi struntat i dem men så är det absolut inte. Det är många som varit och fortfarande är på semester, därför går saker och ting väldigt sakta.
Han försäkrar att ett möte definitivt kommer att bli av, troligen i slutet av månaden och att de närboendes åsikter är av stor betydelse.
- Alla synpunkter kommer absolut att beaktas. Jag kommer att ta dem på största allvar, säger han.
Ärendet är som sagt inte klart än, men Kurt Berglund räknar med att få det godkänt. Och vad gäller de negativa konsekvenser som de närboende erfarar så ser Berglund inga problem.
- Jag gör den bedömingen att det inte borde påverka de närboende negativt och dessutom kommer ju i sådant fall inte länsstyrelsen att ge tillstånd. Sen om tillverkningen godkänns måste vi ju följa miljöbalken och därmed anpassa oss efter det som samhället bestämt och därför kommer det ju inte att drabba någon allvarligt.


Gastankar
Kurt Berglund, Gastank Sweden AB, planerar att bygga cirka 20 000 gastankar i komposit till personbilar per år vid gamla Sabels i Öjebyn.
I Sverige finns cirka 10 000 gasbilar och ett hundratal tankställen, i huvudsak främst i södra Sverige.
Med gas kör man fyra kronor billigare per mil.
Gasdrivna bilar är miljövänligare än vanlig bensin och disel och minskar utsläppen av koldioxid.
Gastankar kan tillvarata större andel av tillgängligt utrymme
Tillverkningen av gastankar i Öjebyn kan skapa ett 30-tal jobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om