Planer på dykare trots I 19:s fältövningsdykare

Räddningstjänsten i Luleå håller just nu på att utreda om man ska investera stora pengar i att utbilda räddningsdykare för att slippa riskera de egna brandmännens säkerhet vid drunkningstillbud på mer än tre meter. Pengar som skulle kunna sparas om man istället anlitade kustbevakningen eller dykarna på I 19 i Boden, som erbjuder sina tjänster gratis.

Det handlar både om att snabbt rädda människoliv och om brandmännens säkerhet i de här sammanhangen. De måste försöka rädda liv efter bästa förmåga, trots att deras utbildning och utrustning bara täcker drunkningstillbud ner till tre meters djup. 2010 kan specialutbildade räddningsdykare bli verklighet (Arkivbild).

Det handlar både om att snabbt rädda människoliv och om brandmännens säkerhet i de här sammanhangen. De måste försöka rädda liv efter bästa förmåga, trots att deras utbildning och utrustning bara täcker drunkningstillbud ner till tre meters djup. 2010 kan specialutbildade räddningsdykare bli verklighet (Arkivbild).

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-08-19 06:00
PT har tidigare skrivit om att det saknas räddningsdykare i Norrbotten eftersom räddningstjänsterna i länet har valt att prioritera andra saker.
Hittills har brandmän i tjänst fått försöka rädda liv efter bästa förmåga, trots att deras utbildning och utrustning bara täcker drunkningstillbud ner till tre meters djup. Men nu görs en utredning om man ska satsa stora pengar på att utbilda dykare som kan gå djupare.
Utbildar befintlig personal
- Det vi kommer att göra är i så fall att utbilda redan befintlig personal. Det kommer bli ett par stycken så att vi har full beredskap under hela dygnet. Men det är ingenting som skulle kunna bli verklighet förrän 2010, berättar Patrik Bylin, räddningschef i Luleå.
Kommunens eventuella satsning på länets första räddningsdykare kan tyckas lite märklig i och med att det bara några mil bort redan finns beredskapsklara och skickliga dykare på I 19 i Boden.
Wilhelm Guldbrand, pressansvarig vid Norrbottens regemente, gissar att många kanske inte tänker på att de finns i och med att en stor del av verksamheten i Boden har lagts ner de senaste åren.
Jobbar på efter
bästa förmåga
- Det skulle också kunna ha att göra med att det under en kortare period för länge sedan kostade pengar att be oss om hjälp. Så är det inte längre, försvarsmakten ska kostnadsfritt stödja samhället. Men det kanske inte heller alla tänker på, spekulerar han.
Patrik Bylin menar dock att försvarsmaktens dykare är ett givet val när räddningstjänsten inte lyckas hantera situationen själv. Och det kommer de att fortsätta att vara.
- Vid ett drunkningstillbud gör brandmännen allt de kan för att få upp personen, även om det handlar om djupt vatten. Det måste gå snabbt! Men om allt hopp är ute så kontaktas ofta I 19 eller kustbevakningen för att hjälpa till med eftersök, förklarar han.
Beslut ska fattas
till hösten
Frågan är dock vilken betydelse räddningsdykare för flera hundra tusen kronor skulle ha i länet.
- Det är det som vi håller på att utreda, men visst skulle det behövas kustdykare norr om Stockholm. Den här dykaren skulle i så fall snabbt kunna vara på plats och rädda liv i Luleå med omnejd, det kan tyvärr inte dykarna på I 19 hjälpa oss med eftersom de inte hinner fram, säger Patrik Bylin.
Och när det gäller övriga kommuner så får respektive räddningstjänst ta ställning till huruvida de vill lägga pengar på en egen grodman.
Till hösten kommer den pågående utredningen om eventuella räddningstjänstdykare i Luleå att tas upp på politisk nivå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om