Pistmaskinen som körde genom isen under onsdagseftermiddagen har på torsdagen ännu inte kunnat bärgas. Den svaga isen i kombination med maskinens tyngd gör bärgningsinsatsen komplicerad. Nu planerar man att lyfta upp pistmaskinen ur vattnet med helikopter.
– Jag har varit ute på platsen med ett assistansbolag och de konstaterar att för att lyfta upp den måste man ha en riktigt stor maskin och dessutom sedan släpa pistmaskinen in till land. Isen håller inte för att köra ut 16-tonsmaskiner på och en sådan bärgning skulle kräva en stor spolningsinsats. Just nu är vår förhoppning istället att kunna lyfta upp maskinen med helikopter, säger Ronny Nyström, enhetschef på parkförvaltningen på Piteå kommun.
Föraren av pistmaskinen ska inte ha skadat sig allvarligt när maskinen gick genom isen.
– Föraren mår bra. Han kommer också att få all hjälp och allt stöd han kan tänkas behöva och vilja ha, säger Ronny Nyström.
Ronny Nyström berättar att det anlitade assistansbolaget sköter den praktiska planeringen av bärgningen av den cirka två ton tunga pistmaskinen. I nuläget är det oklart när pistmaskinen kan komma att lyftas upp ur vattnet.
– Vår önskan är att vi ska kunna få upp den så fort som möjligt. Det är skonsammare mot både maskinen och miljön. Däremot kan jag inte svara på när bärgningen kan äga rum, säger Ronny Nyström.
– Själva operationen med helikopter tar inte lång tid och en sådan lösning är också matematiskt möjlig, men man måste först dra ihop ett team. Dykare ska till för att fästa vajrar i maskinen och vi måste också få tag i en helikopter, fortsätter han.
Isbanan är under torsdagen fortsatt öppen för allmänheten, med undantag av ett litet område omkring olycksplatsen som spärrats av på grund av risken för att gå genom isen. Ulrika Bohman, parkchef på Piteå kommun, säger att det inte är någon fara att beträda den upplogade isbanan, men höjer ett varningens finger för att gå utanför markeringarna.
– Själva banan borrar vi för att kolla både tjocklek och kvalitet på isen. Så länge vi säger att banan är öppen så kan man gå på den. Däremot kan vi inte uttala oss alls om isen utanför. Vi vet att tjocklek och kvalitet varierar mycket och vi kontrollerar inte heller isen utanför banan. Vill man vara säker så ska man hålla sig på banan och inte gå utanför markeringarna, säger hon.