Pitsund – Piteås port mot havet

I århundraden har Pitsund tjänat som Piteås port mot havet. Här vid vattnet vilar berättelsen om Sveriges sista krig, men också berättelser om båtar och färjor som gjort det möjligt för människor att mötas.

I 300 år hjälpte färjorna Piteåborna att ta sig över Pitsundet. Elisabet Berg och sonen Anders Berg har på nära håll upplevt färjornas tid i Pitsund. Under 25 år körde maken och pappan Sven-Erik Berg den sista färjan över sundet till dess att Pitsundsbron gjorde yrket överflödigt.

I 300 år hjälpte färjorna Piteåborna att ta sig över Pitsundet. Elisabet Berg och sonen Anders Berg har på nära håll upplevt färjornas tid i Pitsund. Under 25 år körde maken och pappan Sven-Erik Berg den sista färjan över sundet till dess att Pitsundsbron gjorde yrket överflödigt.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2021-08-06 07:00

Över blänkande vatten sträcker sig Pitsundsbron, Piteås 18 meter höga klaffbro som invigdes 1984. Fram till dess hade trafiken över Pitsundet skötts med färja i över 300 år. I dag är de gamla färjlägren historia. Sven-Erik Berg blev en av Piteås sista färjförare. I 25 år trafikerade han sundet innan bron invigdes och färjorna fasades ut. Sven-Erik gick bort 2015 men hans maka Elisabet Berg minns hur Pitsundsfärjan gjorde hennes make till lokalkändis.

– Han träffade mycket folk när han körde färja. När vi var på stan så hälsade alla på honom, säger hon.

undefined
Familjen Berg har en lång historia som boende i Pitsund. Elisabet Berg och sonen Anders Berg visar på kartan från 1851

Sonen Anders Berg minns hur han ibland väckte sin pappa när denne jobbade nattskift.

– Skulle man över från andra sidan så ringde man till kuren. Var man på samma sida som färjan så knackade man bara på kurdörren och väckte honom. Ibland hade vi varit på Havsbadet och ville över mitt i natten. Då hände det att han blev irriterad, minns Anders Berg och skrattar.

undefined
Sven-Erik Berg blev tillsammans med sina fyra dåvarande kollegor de sista färjkarlarna vid Pitsund. I 25 år körde han människor över sundet på färja 267.

Familjen Berg har en lång historia i Pitsund och har på nära håll sett hur platsen förändrats under 1900-talet. Anders farfar och farmor, Gösta och Elin Berg, byggde hus här på 30-talet. Medan Gösta jobbade på SCA arbetade Elin hemifrån som väderinformatör åt försvarsmakten. Var tredje timme avgav hon väderleksrapport till F21. I huset fanns också ortens enda telefon.

– Hon hade telefonkiosk inne i huset. Den installerades av Televerket och folk gick dit och betalade en slant för att ringa. Det fanns bara en telefon i Pitsund då, minns Elisabet Berg.

undefined
I april 1967 var olyckan framme när Elisabet Bergs bil hamnade i kläm mellan färjan och landgången. "Jag hoppade i vattnet och simmade", minns hon.

Vid det gamla färjelägret säljs numera färsk fisk men färjorna är sedan länge borta. Den gamla färjekuren står fortfarande kvar som ett minne över långa och sena arbetsskift.

– Här spenderade Sven-Erik många nyårsaftnar. Jag brukade komma hit med fika och smörgåsar för att sitta med honom vid tolvslaget, minns Elisabet Berg.

undefined
Vid Pitsund finns flera militära bunkrar och förråd som skvallrar om försvarsmaktens historiska beredskap. I dag är det flesta befästningsverken rivna, men två finns kvar för historisk bevaring.

På Pitsundets norra strandkant tronar stenen som markerar platsen för Sveriges sista krig. 1809 avlossades här de sista skotten i Finska kriget. Här landade kungafamiljen med sina helikoptrar när minnesmärket restes 2009 som en hyllning till 200 år av svensk fred. Monumentet ger också fem poäng i sommarens cykelorientering. Susanne Årnell från Skuthamn tycker att det är roligt att upptäcka Piteås historia på cykel.

– Nu ska jag vidare till Jävre. Det blir en längre tur i dag, säger hon.

undefined
Nära Pitsundets strand står stenen som markerar slutskådeplatsen för Sveriges sista krig. Susanne Årnell från Skuthamn besöker stenen som del i sommarens cykelorientering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!