Det rådde en förväntansfull stämning i Strömbacka herrgård där de tävlande högstadieeleverna från Pitholmsskolan Hortlaxskolan, Porsnässkolan och Christinaskolan skulle göra upp två och två i lag i matlagningstävlingen Kockduellen.
Innan start fick de information om att huvudråvaran var vegetarisk färs. Sedan hade de 15 minuter på sig att söka frestande recept på nätet. Rätten fick ta 90 minuter att laga och råvarukorgen bestod av ett 40-tal ingredienser att välja emellan.
– Det är både roligt och spännande att få hit så många unga matlagare från Piteå. Våra duktiga restaurangelever kommer att hjälpa till som coacher så att alla ska kunna göra det lilla extra, sade Camilla Nilsson, restauranglärare.
När startsignalen gick uppstod ett organiserat kaos i det stora köket. Lagen hade sina stationer och Porsnäseleverna Tuva Weiland och Mikael Burman satsade på en vegofärspaj med grönsaker.
– Det här känns bra. Vi har tränat på Elevens val innan kvalet, vi hoppas att kreativitet kan göra att vi vinner, sade Tuva Weiland.
Ann-Sofi Lundquist, lärare på restaurangprogrammet, var imponerad av elevernas initiativförmåga och naturliga inställning till att använda vegetarisk färs.
– Eleverna är oformade, inte präglade av animaliskt på det sätt vi vuxna är och vegetariskt ligger ju verkligen i tiden.
Pitholmsskolans Moa Boström och Alva Bergstedt hade ett vinnande koncept, eller rättare sagt recept. De lagade biffar med rotsaker i ugn. Biffarna innehöll fänkål och rödlök och som pricken över i:et var de toppade med pocherade ägg.
I klassiskt kockprogram-manér hojtade jurymedlemmen Tobias Berg "fem minuter kvar" och uppmanade deltagarna att lägga upp sin maträtt snyggt på matchande tallrikar.
Därefter provsmakades maten av juryn, bestående av professionella kockar och en servitör.
– Vi betygsätter utseende, metod, samarbete, kreativitet. Men smaken står i centrum, sade Daniel Lindehoff, kock på Ångbryggeriet i Piteå.
Slutligen stod Pitholmsskolans Moa Boström och Alva Bergstedt som vinnare. Förutom att de utsågs till bästa högstadiekockar i Piteå, kan de få tävla i riksfinalen i Stockholm den 19 mars där elever från tio olika städer gör upp om första platsen och 10 000 kronor till klasskassan.
Kockduellen är ett samarbete mellan skolorna och Visita för att öka intresset för en karriär inom restaurangbranschen.