Sommarens stora snackis fick på onsdagen sin lösning då skaparen av horkarlskronan trädde fram. Han gjorde det på Kulturhuset i Stockholm. Först visades en film där Fredrik Mattsson berättar att han tillverkat åtta mynt. Dessa har han delat ut via personliga kontakter som i sin tur kontaktat nyhetsredaktioner. Hans mål var att ta fram ett mynt som såg ut som en riktig krona, bortsett från den ändrade texten.
Fredrik Mattsson vill dock inte säga varför han gjorde de falska enkronorna.
Avvisades från lokalerna
- Jag tänker inte berätta varför. Jag tycker inte att det ligger i mitt uppdrag som amatörkonstnär att förklara konst för någon, säger han till Aftonbladet.
För att kunna tillverka kronorna kontaktade han i maj företaget Svenska medalj i Eskilstuna. Han ville där ha hjälp med att prägla 14 medaljer. Avsikten var att slipa ned dem och fälla in dem i enkronor han gröpt ur. När personalen såg texten togs den i beslag och Mattsson avvisades från lokalerna. Den färdiga medaljen klipptes sönder och överlämnades till Hovet samtidigt som en polisanmälan gjordes av Svenska medaljs vd, uppger TT.
Förundersökningen görs av Eskilstunapolisen med Finanspolisen som rådgivare. Han riskerar åtal för tre olika brott, penningförfalskning, förtal och ringa bedrägeri.
- Man kan säga att kriterierna för förfalskningsbrott föreligger i och med att han har bearbetat ett mynt som vid en hastig blick kan tas för en vanlig enkrona. Men sedan finns ju speciella omständigheter, som att han kallar det ett konstprojekt och att han inte tycks ha haft de vanliga syftena med att förfalska pengar. Det kan bli en väldig knäckfråga, säger Finanspolisens biträdande chef Rikard Henriksson till TT.
Mamman första kronägaren
Hjälp med att framställa mynten fick han på annat håll.
Karin Mattsson, mamma till Fredrik Mattsson, var den första att höra av sig till media som innehavare av en "horkrona". Hon berättar att hennes delaktighet i historien började med att sonen kom upp till Piteå för att hälsa på över jul.
- Fredrik höll på att jobba med filmen om kronan som nu är visad på konstmässan. Han frågade om jag kunde tänka mig att ställa upp och berätta om myntet för pressen, och det gjorde jag. Vad gör man inte för sina barn.
Lätt att ljuga
Karin kontaktade Piteå-Tidningen och historien om horkronan tog fart. Karin säger att hon lärt sig en del om sig själv under den tid som gått. Bland annat hur lätt hon hade att ljuga för reportern och fotografen som besökte henne.
- Det var inga problem alls. Hade jag nu gett mig in i det här så var det bara att fullfölja. Däremot var det jobbigt att ljuga för polisen.
Karin berättar att det inte funnits mynt i slumpmässigt omlopp utan att sonen haft kontroll över samtliga mynt.
- Han har nyttjat kontakter han har som hjälpt honom att få ut nyheten om mynten till media. Jag är god vän med kvinnan som hade ett mynt i Stockholm. Hon känner också Fredrik och hade kommit överens om att hon skulle höra av sig till någon kvällstidning.