PITEÅ
Det talades bara Pitemål när föreningen höll årsmöte på Piteå Museum under lördagsförmiddagen. Deltog gjorde ett knappt 30-tal personer och mötet varvades med en del roliga historier på Pitemålet. Efteråt bjöds det på kaffe och bullar.
– Det har tagit ett tag, men nu har vi börjat hitta formerna för hur vi ska jobba, säger Brith Fäldt, ordförande, som bland annat glädjs över gåvorna från Iris och Olof Carlsson. Det handlar om översättningar till Pitemålet av både Markusevangeliet och Emil i Lönneberga av Ingvar Brännström.
Pitemålsakademin grundades 2014, detta i samband med att facebookgruppen "Vi som talar Pitebondska" bildades – en grupp som har cirka 3 700 medlemmar. Pitemålsakademin har uppskattningvis cirka 30–40 medlemmar.
Det finns med andra ord möjligheter att växa och under årsmötet diskuterades hur man ska kunna locka fler medlemmar till föreningen och framför allt fler yngre personer för att inte Pitemålet ska dö ut.
– Jag tror det viktigaste är att vi pratar Pitebondska hela tiden. Jag har jämt pratat med mina barnbarn som i dag är 21, 17 och 13 år gamla, säger Gunnar Lindfors, som sitter i styrelsen.
Under 2017 planerar föreningen en Pitemålsdag på Swensbylijda den andra augusti. Ett förslag till aktivitet är att deltagarna får en guidad tur där en lokal expert visar och talar om de gamla verktygen ute i uthusen – verktyg som ofta bara har namn på Pitemål.
En annan aktivitet skulle kunna vara en introduktion/nybörjarkurs i Pitemål. Pitemålsakademin ska också finnas representerade på Föreningarnas dag.
Under mötet fördes bland annat också fram förslag om att även finnas på plats under årets PDOL och på Nolia i Piteå under 2018.