Fram till år 2016 satsar regeringen 654 miljoner på Matematiklyftet. Satsningen har till syfte att vända den negativa kunskapsutvecklingen i matematik som man har kunnat se i landet.
- Det är framförallt i internationella mätningar som man har kunnat se att måluppfyllelsen inte är lika hög som tidigare. Den forskning som finns visar att det som har störst betydelse för eleven är lärarnas kompetens och lärarledd undervisning, säger Emma Wimmerstedt, undervisningsråd på Skolverket.
Utbildningar
I den första omgången, som sträcker sig över ett läsår, ska 393 lärare från länet (43 från Piteå) delta i Matematiklyftet. Projektet går inte ut på att lärarna åker iväg på kurser för att lära sig mer utan istället får de utbildning på hemmaplan av handledare som är tagna ur kommunens egen personal.
- Handledarna väljs efter vissa kriterier, de måste ha behörighet att undervisa i matematik, de måste ha undervisat i minst fyra år och vara erkänt skickliga pedagoger, säger Wimmerstedt.
I Piteås fall kommer två handledare att genomgå den särskilda utbildningen inom Matematiklyftet. Även rektorer ska utbildas.
"Kollegialt lärande"
De kommuner som deltar får stadsbidrag som ska täcka upp för både handledarnas tid och för de deltagande lärarnas tid.
- Det som skiljer den här satsningen från tidigare satsningar är att den sker väldigt nära verksamheten på skolorna. Det är inte en kurs utan ett kollegialt lärande där lärarna lär av varandra.
De skolor i Piteå som deltar första omgången, det vill säga läsåret 13/14, är skolenheterna Bergsviken, Christina och Klubbgärdet samt Backgårdsskolan och Alterdalens skola. Även Ringelskolan, Fridhemsskolan, Klockarbackeskolan och Parkskolan i Arvidsjaur och gymnasiet, Backskolan, Vidsels skola, Älvåkraskolan och Parkskolan i Älvsbyn är med i första omgången.
Målet är att alla Sveriges cirka 40 000 matematiklärare ska ha deltagit i Matematiklyftet fram till 2016.