Det är i samband med Smärtklinikens 25-årsjubileum som Tomas Ekström har tagit initiativet till den sex månader långa distansutbildningen ”Behandling av kronisk smärta”.
Den riktar sig till skandinaviska läkare inom alla specialiteter som vill lära sig hur man behandlar patienter med kronisk smärta och andra funktionella störningar utan smärtstillande mediciner.
Utbildningen har också några intensivdagar då deltagarna bland annat själva prövar på att behandla patienter.
Fem läkare
Utbildningen sker med fem läkare i taget.
– Så fort jag har tillräckligt många anmälningar startar utbildningen, säger Tomas Ekström.
Kroniska smärta med mer än tre månaders varaktighet drabbar i dag elva procent av befolkningen i alla länder, det vill säga en miljon människor bara i Sverige.
Det handlar om exempelvis muskelsmärtor, nervsmärtor, smärta efter amputation, whiplash-besvär, vestibulit, fibromyalgi och kronisk trötthet.
Många av dem som lider av värk får aldrig någon hjälp och orkar inte arbeta.
– Många går med sin värk i många år och hänvisas till fattigdom, det är kostsamt för samhället att inte göra någonting, säger Tomas Ekström och syftar på dem som exempelvis utförsäkras och lever av försörjningsstöd.
Utbildning i USA
Det var efter att Tomas Ekström gått ut sin läkarutbildning 1981 som han upptäckte att många patienter hade besvär han inte alls läst om på utbildningen.
– Orsaken är att det saknas kunskap och praktiska behandlingsrutiner. Den här stora andelen patienter skulle kunna bli arbetsför igen om det bara fanns vidareutbildning i ämnet, som det har gjort i decennier i USA och andra länder, säger Tomas Ekström.
Hans egen utbildning skedde i USA på 80-talet med stöd av Norrbottens läns landsting. De kunskaper han lärde sig inom behandling av kronisk smärta då, bedömde han skulle kunna nå Sverige inom 10-15 år.
– Men i dag, 25 år senare, har fortfarande ingenting hänt, vi ligger hopplöst efter USA, säger Tomas Ekström som nu tagit saken i egna händer och satt ihop en vidareutbildning.
– Jag känner att det här vill jag lämna efter mig, jag är på väg mot pension och antagligen tar jag mina kunskaper med mig i graven eller så delar jag med mig av dem, säger Ekström som tar emot cirka 55 patienter i veckan.
Han konstaterar att utbildningen kommer rätt i tiden, i höstens budgetproposition uppmärksammades patientgruppen och även EU har upptäckt att svenska läkare inte behöver vidareutbildning för att få behålla sina läkarlegitimationer, något som är ett krav i andra länder.
– De här kunskaperna når inte ut till vården i dag eftersom det inte finns någon vidareutbildning, säger Tomas Ekström som dock hoppas att det ska bli ändring på det.