Hon ifrågasätter siffrorna som tidningen Hem och hyra presenterar.
– Siffrorna stämmer inte. Har man väldigt specifika krav, till exempel att man vill bo på ett speciellt våningsplan, ha balkong i ett visst väderstreck eller att man vill bo i ett väldigt specifikt område, då kan det bli lång kötid för att få just den lägenhet man vill ha, säger Maria Sandström.
– Men är man lite mer flexibel i vart man kan tänka sig att bo i en trea, då har man möjlighet att få lägenhet på kortare tid är sju år, säger hon.
Centrumnära innebär i detta fall exempelvis Strömnäs, Djupviken eller Annelund.
Enligt Maria Sandström har bostadsbristen redan börjat avta.
– Vi ser tydligt att efterfrågan går ner nu i takt med att det kommer ut fler lägenheter på marknaden, säger Maria Sandström.
Hon hänvisar till de tre pågående projekt som Pitebo håller på bygga för närvarande. Stadstornet med sina 60 lägenheter, 16 nya lägenheter i Bergsviken samt sex lägenheter på Furulund.
– Vi är väldigt aktiva med nyproduktion. Vi tar ett stort ansvar för bostadsförsörjningen i Piteå kommun, säger hon.
Att det är dyrt att bo i de nyproducerade lägenheterna, är Sandström väl medveten om.
– Det är oerhört dyrt att bygga bostäder i Sverige i dag. Vi har ett av de högsta kostnadslägena i Europa och det ställer till problem, säger hon.
Enligt henne kan allmännyttiga bostadsbolag, som Pitebo, många gånger inte ta ut de hyror som egentligen krävs för att projekten ska gå runt.