Pitebo menar att man tidigt i processen haft en dialog med Piteå kommuns stadsarkitekt Florian Steiner som framförde att den speciella miljön längs Djupviksgatan behövde bevaras. Pitebo menar att man beaktat det här och den andra frågan med dagvattnet, där risken är att miljökvalitetsnormen överskrids, har man också tagit höjd för.
– Det är inget nytt utan det är ett standardförfarande då man bygger nytt som vi alltid får ta hänsyn till, säger Andreas Engström, fastighetschef på Piteå kommun.
Projektledaren Lars-Ivar Sundström fyller i:
– Men nu tycker Piteå kommun att man ska göra den här miljökonsekvensbeskrivningen, och då får vi respektera det. Vi tror redan att vi har gjort mycket rätt eftersom vi var så tidig i diskussionen med stadsarkitekten.
Att detaljplanen bedöms utgöra en betydande miljöpåverkan på området kommer ända innebära att projektet tar lite längre tid och att det blir en kostnad som Pitebo får ta.
– Det är vi som kommer få göra den här miljökonsekvensbeskrivningen och vi bekostar utredningen. Men det här ingenting som förändrar projektet.
PT har tidigare berättat att Pitebos rivningsplaner lett till starka reaktioner hos nuvarande hyresgäster. Pitebos vd Maria Adlers menar fortsatt att rivning är det enda alternativet för husen.
– Det är en ganska drastisk åtgärd att riva bostäder och därför har vi bearbetat det här riktigt ordentligt med styrelsen. Men hur man än vrider och vänder på det här är det enda kloka att riva dessa bostäder och bygga nytt, säger hon och fortsätter.
– För oavsett vad hjärtat säger så är den krassa verkligheten att husen är uttjänta på alla sätt. Det är inte försvarsbart och god fastighetsförvaltning att fortsätta pumpa in stora resurser i hus som inte är renoveringsbara till någon rimlig insats.
Maria Adlers är tydlig med att riva bostäder är en åtgärd som Pitebo vill undvika i det längsta.
– Vi har 300 fastigheter och de flesta är gamla precis som det gäller för allmännyttan och många privata fastighetsägare. Vår utgångspunkt är alltid att husen ska stå kvar och att vi ska kunna underhålla, reinvestera eller utveckla bostäderna. Barnrikehusen är ett undantag och vi har ingen agenda att riva hus, men i det här läget är det ett måste.