Pitebos krav på hyreshöjningar dröjer

Med tanke på den osäkra ekonomiska situationen med stigande räntor och en inflation som skenar riskerar nästa års hyreshöjningar bli historiskt höga. Men än så länge har inte Pitebo lämnat in något yrkande på hyreshöjningar – och det finns en förklaring.

Nicklas Öhman, Mikael Renqvist och Maria Adlers från Pitebo berättar att i slutet av januari kommer man att lämna in yrkandet för hyreshöjningar nästa år.

Nicklas Öhman, Mikael Renqvist och Maria Adlers från Pitebo berättar att i slutet av januari kommer man att lämna in yrkandet för hyreshöjningar nästa år.

Foto: Emil Larsson

Piteå2022-12-13 07:00

Det är bara några få fastighetsägare från de nordligaste länen som lämnat in sina krav på hyreshöjningar för 2023. I Pitebos fall finns det en förklaring då det är först den 1 maj 2023 som de nya hyrorna börjar gälla jämfört med 1 januari som det är för bolagen som förhandlat klart.

– Det ger oss mer tid och det lär dröja till månadsskiftet januari-februari innan vi lämnar in våra krav. Många av de kommunala bostadsbolagen i Norrbotten har liknande brytpunkt som vi har och det är därför det dröjer, säger Maria Adlers, vd för Pitebo.

Den kommande hyresförhandlingen ska utgå från den så kallade Trepartsöverenskommelsen som Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen kom överens om i maj. Den innebär att parterna ska utgå från fem olika faktorer som grund. Det är dels lokala förhållanden som avgifter för el, värme, avfall, vatten och avlopp. Men också nationella faktorer som exempelvis räntor, bruttonationalprodukten (BNP) samt inflation. Hänsyn ska även tas till den samhällsekonomiska utvecklingen på orten. 

– Vi tror och hoppas att det här ska ge en mer rättvis och förutsägbar förhandling. Vi är väldigt positivt inställda att överenskommelsen ska underlätta när vi nu förhandlar med Hyresgästföreningen, säger Nicklas Öhman, marknadschef vid Pitebo.

En förändring sedan tidigare är att den kommande hyresförhandlingen kommer utgå från de tre senaste åren. Det betyder att senaste årets stigande inflation och räntor inte kommer få fullt utslag till kommande hyreshöjning.

– Den här delen är en radikal förändring. Då man räknar över en treårsperiod kommer det innebära att man tar bort både pristopparna och prisbottnarna. Det här kommer vara till gagn för hyresgästerna, säger Mikael Renqvist, jurist och hyresstrateg vid Pitebo. 

 Pitebo och Hyresgästföreningen sitter just nu i förhandling hur man ska tolka överenskommelsen. Här är man i stort sett överens, men den stora stötestenen kommer troligtvis att bli vilken tyngd varje faktor ska ha och det kommer slutligen avgöra hur stor hyreshöjningen blir.

– Här har vi ju en uppfattning och det är nånting som kommer visa sig då vi lämnar i vårt hyresyrkande. Men det är nånting vi först tar upp i förhandlingen med Hyresgästföreningen, säger Mikael Renqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!