Boende på Prästgårdsgatan är upprörda

Hyresgästerna på Prästgårdsgatan tycker att Pitebos bruksvärderingar är orättvisa och felaktiga. De som fick nya och "sämre" kök för elva år sedan får ta största smällen.

Berit och Stefan Bergstedt trivs i sin lägenhet på Prästgårdsgatan 22 men tycker det är orimligt att hyran ska höjas med 2100 kronor för att köket i lägenheten byttes för elva år sedan. "Det är sämre kvalitet än originalköket."

Berit och Stefan Bergstedt trivs i sin lägenhet på Prästgårdsgatan 22 men tycker det är orimligt att hyran ska höjas med 2100 kronor för att köket i lägenheten byttes för elva år sedan. "Det är sämre kvalitet än originalköket."

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2022-03-13 18:30

Berit och Stefan Bergstedt öppnar dörren till sin trerumslägenhet på Prästgårdsgatan 22. Lägenheten är från 1964 och har äldre standard, men paret trivs bra i bostaden. Att hyran är beskedliga 6 400 kronor i månaden för 86 kvadratmeter gör att det går leva med en undermålig fläkt och ett lyhört trapphus.

– Hyrorna är låga och jag kan förstå att de behöver höjas lite. Men Pitebo vill höja vår med 2 100 kronor på ett bräde. Det är drygt 32 procent. Det är fruktansvärt, säger Berit Bergstedt.

PT har i flera artiklar berättat om Pitebos planer att chockhöja hyrorna för 179 hyresgäster på Prästgårdsgatan enligt den så kallade bruksvärdesprincipen. Det kommunala bostadsbolaget menar att hyrorna i husen är lägre än andra jämförbara lägenheter i Piteå, men har inte lyckats komma överens om nivåerna med Hyresgästföreningen. Nu ska frågan avgöras hos Hyresnämnden.

– De hävdar att det är gjort standardhöjningar, men det är svammel. Anledningen till att de ska höja vår hyra så mycket är att vi fick köket utbytt för elva år sedan. Köken håller väldigt låg kvalitet, luckorna kan du skaka loss om du vill, säger Berit Bergstedt.

undefined
Det släpper färg på olika ställen på den modernare köksinredningen som Pitebo ser som en standardhöjning.

Maria Granberg bor i en fyra på översta våningen. I hennes fall vill Pitebo "bara" höja hyran med 1 200 kronor – totalt 16 procent.

– Hos oss är inte höjningen så förfärligt stor och anledningen är att vi har kvar originalköket från 1964. Jag tycker det är helt orimligt att det ska vara så stora nivåskillnader mellan de som bytt kök eller inte. Det är orättvist och jag lider med alla som kanske inte har råd att bo kvar i sina lägenheter, säger hon.

Hennes kök är snart 60 år och fungerar som det ska. Överskåpen når ändå upp till taket och till skillnad mot dem som fått nya kök för elva år sedan har hon en stor rostfri diskbänk.

– Det är en sämre standard på det nya köket än det gamla från 1964, säger Maria Granberg.

undefined
Hyresgäster som har det här äldre originalköket får inte lika stor hyreshöjning som de med nyare kök. "Det är orättvist", säger Maria Granberg som menar att de äldre köken har högre standard.

Hon får medhåll av Lars Jonsson vars hyra ska höjas med 26 procent enligt Pitebo.

– Jag har det nya dåliga köket och därför ska jag få en jättehöjning. Det rimmar illa, säger han.

Frågorna om hyrorna på Prästgårdsgatan är inte avgjord än, men för Ingegerd Marklund som flyttade in i en tvårumslägenhet den 1 februari har ändå hyran höjts kraftigt.

– Förra hyresgästen betalade 5 400 kronor i månaden. Jag måste betala 7 200 kronor i månaden. Jag har varit i kontakt med Hyresgästföreningen som säger att man inte får göra så, säger hon.

– Pitebo har smugit igenom en höjning i samband med att det kommer en ny hyresgäst. Det är inte okej, säger Maria Granberg.

Det är andra gången som Ingegerd Marklund bor i huset på Prästgårdsgatan. Första gången var på 1960-talet när husen var nybyggda.

– Jag bodde här när jag var 16 år. Jag kommer ihåg exakt hur det såg ut och det är likadant nu, säger hyresgästen som själv har ett originalkök från 1964.

undefined
Hyresgäster som har behov av rullator eller rullstol tar sig inte ned i tvättstugan i källaren.

Många av hyresgästerna har satt in diskmaskin och tvättmaskin för egna pengar. Tillgängligheten i huset är låg och hyresgäster med rullstol eller rullator tar sig inte nedför trappen till tvättstugan.

– Ja, tillgängligheten är hemsk, säger Berit Bergstedt.

– I går stekte jag kyckling i ugnen. Det luktade i hela lägenheten trots att jag öppnade fönstret, säger Maria Granberg.

– Ah, var det du som gjorde det. Jag kände hur det luktade i hela trapphuset, säger Berit Bergstedt.

22 procents höjning

Det var under våren 2020 som Pitebo presenterade sina planer att höja hyrorna på Prästgårdsgatan genom en bruksvärdering. Höjningarna pendlar mellan 235 och 2 132 kronor i månaden med ett genomsnitt på 22,1 procents höjning. 

Pitebo har förklarat höjningen med att de vill få till en korrekt och rättvis hyresnivå utifrån den standard som finns i varje enskild lägenhet. Bakom beslutet finns också en ambition om att få in mer intäkter för att klara av investeringar i bostadsbeståndet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!