Piteå är en av 35 kommuner som valt att delta i en stor enkätundersökning om tillit som genomförts av Statistiska centralbyrån på uppdrag av Ersta Sköndal Bräcke högskola.
Resultatet för Piteå kommun urskiljer sig framförallt på två punkter. Ett är att invånarna i jämförelse med de flesta andra kommunerna i undersökningen har en stor tillit för lokalsamhället. Av 35 kommuner ligger Piteå på plats 4.
– Den delen av resultatet var glädjande och sätter på pränt det vi trodde oss veta: Att Pitebor generellt litar på varandra och att Piteå är en liten kommun som kännetecknas av att man kan umgås på ett bra sätt, säger Anders Lundkvist (S), kommunalråd i Piteå kommun.
Däremot blev han förvånad över att Pitebor i högre utsträckning än invånare i andra kommuner upplever att nepotismen är utbredd. I Piteå uppfattar strax över 75 procent av de svarande att det förekommer nepotism bland högt uppsatta chefer på företag i kommunen. 66 procent tror att det förekommer bland kommunens högsta tjänstemän och 60 procent tror att politikerna ägnar sig åt just svågerpolik.
– Av det jag har sett i näringslivet och politiken så uppfattar jag inte att det förekommer speciellt mycket nepotism. Men det faktum att medborgarna upplever det gör det till ett problem som vi måste arbeta med. Det är ett underbetyg till oss inom politiken och även tjänstemän och företagare.
Tror du att det förekommer?
– Det är blåögt att säga att det inte förekommer att man fattar beslut som inte bara grundas på rationella kritierier utan för att jag råkar känna en person, men jag tror inte det sker i någon större utsträckning.
Samtidigt konstaterar Anders Lundkvist att det kan finnas olika grader av nepotism, där vissa är mer är mer vanliga.
– Om man lägger in i begreppet nepotism att det är lättare att få sommarjobb på Kappa om man har en släkting där så är det nog i så fall ganska utbrett.
Resultatet fick Piteå kommun att beställa en djupare analys av upplevelsen kring nepotism. I den framgår bland annat att det i genomsnitt är något yngre, oftast kvinnor, som uppfattar att det förekommer nepotism.
Kommunen frågar sig om resultatet visar på den så kallade Piteandans för- och nackdelar. Dels den ena sidan att det finns en stor trygghet och trivsel samt att Piteborna i hög utsträckning kan rekommendera andra att flytta till Piteå. Dels den andra sidan där Piteborna inte är så öppna som de själva uppfattar sig vara. I olika möten, dialoger och enkätsvar har det framkommit åsikter som ”Man blir inte Pitebo förrän vid tredje generationen”, ”Vi inflyttade umgås ofta med andra inflyttade”.
– Det vi ser i undersökningen är baksidan av Piteandan. Ett litet samhälle där alla känner alla är en miljö där nepotism kan gro, säger Anders Lundkvist.
Resultatet har diskuterats på förvaltningsnivå inom Piteå kommun och flera åtgärdsförslag har presenterats.
– Det sätt som vi kan motverka det här på är genom att vara otroligt öppna. För oss i politiken innebär det att vi måste vara transparenta mot medborgarna för att göra det trovärdigt att vi inte ägnar oss åt svågerpolitik, säger Anders Lundkvist.
1 000 personer i varje kommun valdes ut slumpvis i enkätundersökningen och i Piteå svarade 420 personer. Det är första gången undersökningen genomförs i Piteå och förändringen över tid kan därför inte analyseras.