Under lördagen anordnades manifestationer i nio städer för Maria Gevokiyan och hennes bror David. Tusentals människor från Helsingborg i söder till Gällivare i norr slöt upp för den utvisningshotade familjen och i Piteå hade människorna samlats på stan.
– Sverige ska respektera barnkonventionen. Vi förlitar oss på att det sunda förnuftet ska råda, säger Isabel Berggren Johansson, vän till familjen och administratör av Facebookgruppen Låt Maria stanna i Sverige, med 14 900 medlemmar.
Vän i Byske
Besökarna på Byxtorget bjöds på stämningsfylld sång av Francis Goossens, Annika Gaudet, Stefan B Andersson och Hortlax barnkör. Prästen Karin Lindmark, från Byske, tog plats i talarstolen. Hon har känt den armeniska familjen Gevokiyan sedan de anlände till Sverige för fem år sedan med spädbarnet David.
– Efter att jag började förstå deras bakgrund trodde jag att de skulle få uppehållstillstånd hur lätt som helst, men det var som att Migrationsverket hade bestämt sig för att om det inte skriftligen går att bevisa så är det påhittat, säger Karin Lindmark.
Apatisk mamma
Hon beskriver familjens ökade oro efter varje nytt avslag.
– Mamman gick allt djupare ned i en depression och några månader in i graviditeten hamnade hon på psyket. Hon var kvar där över förlossningen och var i för dåligt skick för att ta hand om barnet.
Maria lämnades bort till familjehemmet i Blåsmark när hon var sju dagar gammal och tre år senare sköter pappan fortfarande om den apatiska hustrun i lägenheten i Byske.
– Hon rör sig inte, svarar inte på tilltal, äter inte, sondmatas och byts blöjor på, säger Karin Lindmark.
Pappan hyllades
Pappans tröstlösa kamp hyllades med en applåd och Karin Lindmark uttryckte glädje och tacksamhet för alla som manifesterade för familjen.
– På en massa ställen i Piteå idag står en massa människor enade för att Maria och David ska få stanna i det det enda land de känner till med människor som de håller av.
Barnkonventionen
Det är 25 år sedan Sverige ratificerade FN:s barnkonvention och Brith Fäldt (V) och Inger Lundberg (FP) krävde från talarstolen att Sverige skulle göra deklarationen till svensk lag.
– Låt oss fortsätta sätta tryck på beslutsfattarna, det här är bara början och det är bara tillsammans som vi kan åstadkomma förändring, sade Brith Fäldt.
Omprövning möjlig
Migrationsverket anser att Armenien kan ta hand om familjen som inte uppfyller skyddsskäl. Själv är Brith Fäldt övertygad om att ingen på Byxtorget kan ställa sig upp och säga att utvisningsbeslutet är riktigt.
– För att Sverige ska kunna visa att vi står upp för humanitet och barnens rätt är det så otroligt viktigt att Maria och hennes familj får stanna. Nu har utlänningslagen förtydligats med ett barnrättsperspektiv och regeringen överväger att inarbeta barnkonventionen i den svenska lagstiftningen, det gör att Marias ärende är möjligt att pröva igen.