Videon är inte längre tillgänglig
– Det är en tävling eller en utmaning som WWF, världsnaturfonden, anordnar. I Sverige är det 16 kommuner som deltar och i hela världen är det 126 städer i 21 länder, säger Åsa Wikman, avdelningschef vid samhällsplaneringskontoret, Piteå kommun.
Earth hour city challenge handlar dock inte så mycket om att släcka lampor.
– Det handlar om att vårt engagemang på lokal nivå spelar roll också på global nivå. Klimatfrågan är en stor fråga i hela världen, säger Åsa Wikman.
– Att släcka lampan är en aktivitet man som Pitebo kan delta i, för att visa att man tycker det är viktigt.
Kommer kommunen att släcka några lampor?
– Nej, tyvärr. Det skulle vara kul om vi kunde släcka spiran eller någon annan signalbyggnad. Men vi har tyvärr inte fått till det, säger Åsa Wikman.
Hon menar att Earth hour är det bidrag till miljön som Piteborna gör tillsammans, och som Piteå kommun som organisation uppmanar medborgare till att göra.
– Det viktigaste är engagemanget året om. Och det är de insatserna vi kommer att lyfta fram i Earth hour city challenge, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Grönt pris till Piteå kommun
Främst handlar det om två områden som Piteå kommun särskilt vill uppmärksamma.
– Det är alla de energieffektiviseringar vi gjort i kommunens och kommunens bolags fastigheter och så är det ”Grön rutt”, säger Åsa Wikman.
LÄS OCKSÅ: Grön rutt vinst för både plånbok och miljö
De senaste fem åren har Piteå kommun gjort en rad insatser på de kommunägda fastigheterna för att spara energi och pengar.
– Vi har numera grön el till alla våra fastigheter, vi har jobbat mycket med isolering, timerstyrda motorvärmarstolpar och att stänga av alla datorer under natten. Det är bara några exempel på hur vi har jobbat för att energieffektivisera, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Piteå har fixat tuffa miljömål
Grön rutt är det numera relativt välkända samarbetet mellan Pireva, Tidningstjänst, Posten och Teknik- och servicekontoret, som går ut på att genom samverkan både minska koldioxidutsläppen och spara pengar.
– Grön rutt är så genialisk, för den är så enkel samtidigt som den bidrar till ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Närmiljön ute i bostadsområdena blir ju så mycket bättre när sop- och postbilar inte behöver köra där lika mycket, säger Åsa Wikman.
Om Piteå kommun går vidare i Earth hour city challenge kommer den att få presentera sitt miljöarbete för de andra tävlande kommunerna vid den nationella finalen i Göteborg i maj.