Piteborna positiva till regler om plastpåsar

Piteborna verkar positiva till att betala för plastkassarna eller till att inte ta en påse alls. Tre månader har gått sedan de nya reglerna infördes. "Jag har bara haft en missnöjd kund", säger Lotta Videhult, butikschef på MQ.

Frågar. Vill du ha en plastpåse? Apoteket Kronan tar än så länge inte betalt för sin påsar. "Men färre vill ha en plastpåse har vi märkt. Speciellt de små", säger Kerstin Jensen, apotekstekniker.

Frågar. Vill du ha en plastpåse? Apoteket Kronan tar än så länge inte betalt för sin påsar. "Men färre vill ha en plastpåse har vi märkt. Speciellt de små", säger Kerstin Jensen, apotekstekniker.

Foto: Annika Lahti

PITEÅ2017-10-04 05:00

Den första juni blev alla affärer och företag som gett bort plastkassar när kunden handlat skyldiga att informera om dess påverkan av miljön. Många butiker började ta betalt för påsarna och intäkterna från påsarna skänks sedan till Naturskyddsföreningens arbete för miljön.

De nya reglerna kom till följd av de problem som man sedan länge sett inom EU där plastkassar ofta skräpar ner naturen och haven.

LÄS OCKSÅ: Butikerna säljer färre plastpåsar

– De allra flesta är positiva. Vi frågar alltid om man vill köpa en plastbärkasse och många säger nej. I vårt senaste veckobrev fick vi information om drygt 50 procent färre platspåsar har använts i landet. Det motsvarar runt tre ton, säger Lotta Videhult och tillägger att kassen som numera används dessutom är en miljökasse av förnybar råvara.

Kunden Patrik Engberg som handlar nya byxor behöver dock en påse denna dag då det regnar ute och han inte har någon väska.

– Men jag tänker på att minska plastförbrukningen. Har jag en påse köper jag inte en ny utan stoppar i samma.

Likadant är det för Svea Johansson som handlar på Lindex.

– Jag brukar ha en tunn påse med mig i fickan.

Tygkassar blir allt populärare i takt med debatten om plastpåsarnas negativa inverkan på miljön och allt plast i haven.

Men även tygkassar är resurskrävande. Den måste användas uppemot 400 gånger innan den kommer ner i samma miljöpåverkan som en plastpåse. Riktigt bra är den om den är gjord av tyg som annars skulle kasseras.

Maj-Lis Andersson har alltid med sig egna tygpåsar, välanvända sådana.

– Förutom att de är bättre för miljön är plast tycker jag att de håller längre.

Vad man som konsument ska välja är inte helt lätt. Naturskyddsföreningen har försökt räta ut frågetecknen. Den bästa kassen är den som används mest, menar föreningen. När den är slut kastas den i återvinningen.

Det går tyvärr inte att säga om kassar av plast eller papper är bäst. Olika studier ger nämligen olika resultat. Det beror bland annat på i vilket land kassarna tillverkats och vilka råvaror och energikällor som använts. Beräkningarna tar heller inte med problemet med plastkassar som hamnar i naturen.

BÄRKASSAR

En papperskasse ger 50 procent mer klimatutsläpp än en plastpåse.

Men papperskassen har miljöfördelar genom att de är nedbrytbara om de hamnar i naturen till skillnad från en plastpåse.

Den ökande plasten i haven är ett stort problem.

Tygkassar är resurskrävande, men är klimatsmarta om du tar med den till affären varje gång.

Källa: SVT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!