Piteborna fetast i länet

Piteborna är fetare, rör sig mindre och drabbas oftare av i hjärtinfarkt än norrbottningarna i allmänhet. Det visar öppna jämförelser kring folkhälsa. För att vända trenden blir Piteå nu pilotkommun i nya hälsosatsningen Livsviktigt.

Piteborna utmärker sig som de mest ohälsosamma i Norrbotten.

Piteborna utmärker sig som de mest ohälsosamma i Norrbotten.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ2010-10-05 06:00
Flera olika undersökningar pekar åt samma håll. Norrbottningarna har en sämre hälsa än svenska folket generellt.
Vi är mer drabbade av övervikt, högt blodtryck, dödlig diabetes och hjärtinfarkt. Vi äter också mindre frukt och grönsaker än svenska folket generellt och rör på oss mindre.
- Det är ett stort jobb att vända trenden, men vi behöver ta krafttag nu för att öka hälsan, säger Annika Nordstrand, folkhälsostrateg vid Norrbottens läns landsting och ansvarig för satsningen Livsviktigt - en kraftsamling mot övervikt och fetma i Norrbotten.
Bland de "sämsta" kommunerna när det gäller hälsa i Norrbotten är Piteå och Gällivare.
Båda har nu tackat ja till att bli pilotkommuner i det nya projektet som drivs av landstinget och ska pågå fram till 2012.
Finns det någon förklaring till att Piteborna är mer ohälsosamma än norrbottningarna rent generellt?
- Det finns alltid spekulationer, men vi hoppas på att kunna få mer kunskap under resans gång. Vi får lära känna befolkningarna och ta reda på mer om varför det ser ut som det gör, säger Annika Nordstrand, själv Pitebo sedan några år tillbaka.
Ingen att prata med
De öppna jämförelserna som Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut har tagit fram visar också att Piteborna har mer riskabla alkoholvanor än norrbottningarna i stort, fler ungdomar saknar också någon vuxen att prata med.
- Behovsbilden är stor, men samtidigt är både Gällivare och Piteå två kommuner där det finns någonting att "jobba med". Vi ville också ha en kustkommun och en inlandskommun som för att kunna jämföra dem med varanda och lära oss av varandra. En förutsättning var också att det skulle finnas två väl uppbyggda folkhälsoråd i båda kommunerna. Vi har fått två bra samarbetspartners, säger Annika Nordstrand.
Vända trenden
Hon menar att flera undersökningar också visar att människor i glesbygd rent fysiskt lever osundare än människor i större städer, man är mer drabbad av övervikt och har mer stillasittande vanor. Samtidigt är även det ett problem man kan se i västvärlden i stort, trots våra ökade kunskaper om kost och hälsa är det ändå
exempelvis allt fler som drabbas av diabetes. I Livsviktigt samarbetar landstinget med kommunernas folkhälsoråd och andra lokala
aktörer som skola och idrottsföreningar.
Målsättningen är bland annat att minska andelen norrbottningar med övervikt och fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdom.
- Det är en långsam process, säger Annika Nordstrand som menar att projektet ännu bara är i startgroparna.
En handlingsplan håller på att tas fram men är inte färdig, men bland det konkreta som ska genomföras är fysisk aktivitet på recept, ökat samarbete med elevhälsan samt ett förändrat arbetssätt på vårdcentralerna.
De erfarenheter som kan dras av Livsviktigt i Piteå och Gällivare kommer sedan att användas i hela länet.
Fakta Fetma i Piteå jämfört med i länet
Såväl flickorna i årskurs fyra som pojkar och flickor i årskurs sju och pojkar och flickor som går första året på gymnasiet i Piteå kommun ligger över länsvärdet när det gäller övervikt och fetma. Tabellen visar hur många procent som är drabbade:
Flickor i Piteå Flickor i länet Pojkar i Piteå Pojkar i länet
Åk 4 25 24 22 27
Åk 7 22 19 33 29
Åk 1 gymnasiet 23 17 33 29

Av den vuxna befolkningen, från 16 år till 84 är så många drabbade av övervikt/fetma:
Kvinnor i Piteå Kvinnor i länet Män i Piteå Män i länet
Procent 15,3 14,7 19.3 13,7
Källa: Landstingens öppna jämförelser 2008/2009
och hälsosamtalen i skolan 2008/2009
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om