Piteborna bullade upp med klassiker

KANELDOFT. I går firades Kanelbullens Dag för åttonde året i rad. Initiativet till firandet kommer från Hembakningsrådet som instiftade Kanelbullens Dag i samband med sitt 40-årsjubileum 1999. På Kvartersbageriet i Piteå såldes 1 100 bullar under de tre första morgontimmarna.

Piteå2006-10-05 00:00
Trots att Kanelbullens Dag firats ända sedan 1999 har denna väldoftande dag tidigare gått många förbi.

Numera verkar det dock som om firandet satt sig i medvetandet hos de flesta, mycket tack vare uppmärksamhet både i media och hos landets bagerier och konditorier som satsar lite extra på kanel och kardemumma denna dag.

Kanelbullen kallas även kanelsnäcka eller kanelsnurra, men en utredning avseende den kaneldoftande vetebullens rätta namn på rikssvenska landade i benämningen - kanelbulle.

Slutsatsen drogs efter att bland annat ha kollat hur ofta ordet förtecknats samt det faktum att man i början kallade @-tecknet för kanelbulle (inte kanelsnäcka eller kanelsnurra).

Mest mackor

I Strömbackaskolans elevfik hade personalen passat på att beställa hem kanelbullar dagen till ära men Gitte Lineruth räknar inte med att få sålt så många.

- Eleverna föredrar krämbullar och wienerbröd, men framförallt köper de mackor. Under en dag säljer vi kanske 15 krämbullar och 150-200 mackor.

På konditorierna i stan uppmärksammades förstås också Kanelbullens Dag och bullarna hade en så pass strykande åtgång att många till och med blev utan.

Magdalena Nordsvahn arbetar på Kvartersbageriet i Piteå och där var det bråda morgontimmar med ett stort antal bullbeställningar och kunder som kom förbi på väg till jobbet för plocka upp några bullar till förmiddagsfikat.

- Vi har sålt 1 100 bullar nu på morgonen, en vanlig dag kanske vi säljer 20-30 kanelbullar under en hel dag, berättar Magdalena Nordsvahn.

Själv tar hon alltid en kanelbulle när det är fikadags.

- Kanelbullen är en klassiker och helt enkelt godast av alla bullar, menar hon.

Jäsning viktigt

För att lyckas med sitt bullbak är det viktigt att låta både deg och bullar jäsa ordentligt.

- Många har inte tålamod att låta bullarna jäsa och då blir det heller inte riktigt bra, menar Magdalena.

Råvaror av bra kvalite är också a och o och Magdalena rekommenderar de speciella mjölsorter som finns för ändamålet.

- Men den viktigaste ingrediensen är kärlek, konstaterar bullfantasten Magdalena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om