Pitebor fick första hjälpen

I höst startar programserien Första hjälpen. I veckan gästade programledaren Sofia Rågenklint och SVT:s läkarteam Rådhustorget. Piteborna Bertil Eriksson och Ulla Eriksson var där och fick hjälp av husläkaren Magnus Eriksson.

Pitebon Bertil Eriksson fick råd och hjälp av husläkaren Magnus Eriksson på Rådhustorget.

Pitebon Bertil Eriksson fick råd och hjälp av husläkaren Magnus Eriksson på Rådhustorget.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2015-08-26 16:52

Tv-programmet är tänkt som ett komplement till primärvården och vänder sig till människor som sökt sjukvård, men inte fått den hjälp de önskat.

– Programmet går ut på att göra Sverige lite friskare, säger programledaren Sofia Rågenklint.

Bertil Eriksson har sökt vård och fått behandling för flera av sina besvär. Men han har inte upplevt att det har gett något resultat.

– Det här kändes mycket bra. Nu har jag fått ny medicin utskriven som jag ska gå och hämta ut på apoteket, säger Bertil Eriksson.

Han kontaktade Första hjälpen på grund av att han har problem med med eksem på ena benet, en svullen körtel i halsen samt ljumskbråck. Han besväras också av ett sår i huvudet som envisats med att inte läka.

Ansvar viktigt

Frun Ulla Eriksson lider av artros och har sedan en tid tillbaka inte kunnat böja sitt ena finger.

– Nu har Magnus här punkterat slemsäcken som fyllts med ledvätska, så nu kan jag böja på fungret igen, säger Ulla Eriksson.

De var både mycket nöjda med läkaren Magnus Erikssons insats. Själv tyckte han det kändes bra att kunna hjälpa på plats.

– Som husläkare är det viktigt att man följer upp sina patienter och tar ansvar. Men när man jobbar såhär är det inte så lätt att göra det. Men den här gången kunde jag hjälpa dem båda två här på plats, säger Magnus Eriksson.

Enligt Sofia Rågenklint har intresset för programmet varit stort i de städer programteamet hittills besökt.

– Vi har träffat alla möjliga sorters människor. Både gamla och unga, säger Sofia Rågenklint.

I programmet kommer det också vara djupare reportage med människor som varit väldigt sjuka, men lyckats besegra sin sjukdom.

– Människor har sökt upp oss och velat dela med sig av sina erfarenheter, som en inspiration för andra, säger Sofia Rågenklint.

Hickat i fem år

Men inte ens SVT:s läkarteam, som består av de meriterade läkarna Nasim Farrokhnia, Magnus Eriksson, Caroline Rydmarker och Sebastian Bruhn, klarar av att lösa alla patienters problem.

– Nej, tyvärr. Igår träffade vi faktiskt en man som lidit av hicka i fem år och där gick vår läkare bet. Patienten hade redan provat allt, säger Sofia Rågenklint.

För att lindra sin hicka tvingas mannen kräkas dagligen, då det är det enda som tillfälligt hjälper mot hickan.

– Man blev oerhört berörd av hans situation och önskar att det fanns något man kunde göra. Men ibland går det inte och då kan det åtminstone kännas bättre att få tid att prata om det, säger Sofia Rågenklint.

Hon menar att många patienter upplevt mötena med primärvården som stressiga, där man inte fått möjlighet att ställa alla frågor man egentligen önskat.

– Här är det bara knalla rakt in och sätta sig ner med en av våra doktorer, för att verkligen gå igenom problemen och prata ut om det ordentligt. De sitter rätt länge faktiskt, säger Sofia Rågenklint och skrattar lite.

SVT:s läkarteam kan förutom att ge enklare behandling på plats, ge råd, skriva ut mediciner och skicka remisser. Programmet har premiär den 6 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!