Pitebon ska bestiga nordtoppen

Anders Westergren, från Piteå, har nyligt bestigit Sarektjåkkås fyra toppar. Nu tänker han bestiga nordtoppen på Kebnekaise som numera är Sveriges högsta topp.

Anders Westergren, från Piteå, har bestigit Sarektjåkkås fyra bergstoppar för två veckor sedan. På bilden besteg han Kebnekaises sydtopp och nu tänker han ta nordtoppen.

Anders Westergren, från Piteå, har bestigit Sarektjåkkås fyra bergstoppar för två veckor sedan. På bilden besteg han Kebnekaises sydtopp och nu tänker han ta nordtoppen.

Foto: Privat

Piteå2018-08-03 20:30

Tre gånger tidigare, varav två på vintern, har Anders Westergren varit på Kebnekaises sydtopp.

Och för bara några veckor sedan var han och besteg Sarektjåkkås fyra 2 000-meterstoppar.

Det kallas att göra Sarektraversen och när nu nordtoppen på Kebnekaise har blivit den högsta toppen i Sverige har Anders Westergren för avsikt att bestiga den.

– Det är klart att då måste man gå på kammen, och det är ju den som Herculesplanet körde in i. Där har du lodräta stup mot sidorna och den kommer att kräva teknisk utrustning. Jag har tänkt ett tag i banorna att när nordtoppen blir högst så kommer nog fler och fler vilja söka sig dit.

Han planerar också att bestiga nordtoppen utan en bergsguide.

– Men då kommer jag ha klättringsutrustning med yxa, stegjärn och klättersele. Vi kommer att vara ett gäng och då har jag har ju som sagt varit med litegrann, säger han och fortsätter:

– Det som varit ett problem rent generellt på Kebnekaise är att många aldrig tidigare varit ute i någon större uträckning. Det är klart adderar man till ett tekniskt moment där man verkligen behöver sätta fötterna rätt för att inte slå ihjäl sig, då blir riskerna större.

Känner du själv någon nervositet inför att bestiga nordtoppen?

– Nä, det gör jag nog inte. Vi gjorde som sagt Sarek-resan för två veckor sedan och den är egentligen värre. Jag skulle nog hellre säga att jag är mer nyfiken hur vägen till nordtoppen ser ut.

På vilket sätt är bestigningen av Sarek tuffare?

– Nu vill jag ändå understryka att jag bara visuellt skådat vägen till nordtoppen. Men utmaningen i Sarek känns svårare då vi fira oss ned i repet i omgångar då man skulle landa på några meter, och på sidan var det ett stup på 200-300 meter.

Men precis som bergsguiden Anders Bergwall ser han de uppenbara riskerna med att fler orutinerade väljer att bestiga nordtoppen.

– Bevisligen är det nog många risker att bara bestiga sydtoppen. Ska du på nordtoppen då är det inte bara en promenad längre utan då gäller det att ha tungan rätt i mun på ett annat sätt. Börjar väldigt många trafikera toppen då är det risk att det kommer att hända olyckor. Ut mot nordtoppen är man också utsatt, då det är svårt att få hjälp. Leker man med tanken att någon faller en bit och blir kvar på någon avsats då kan det dröja innan man får assistans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!